Кметът Кирил Котев и ОбС шефът Георгиев зарязаха лозята в Плоски, майстор Кольо въртя чевермето

Ритуалното зарязване на лозята от Кирил Котев и ОбС председателя Георги Георгиев
  • Свещениците Благой Стоев и Георги Менчев от Сандански отслужиха празничен водосвет

 

Свещениците Благой Стоев и Георги Менчев от Сандански отслужиха празничен водосвет в санданското село Плоски по повод Трифоновден. В местността Курило лозарите от селото, кметът на община Сандански Кирил Котев, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и евродепутатът Андрей Новаков ритуално „зарязаха” лозите и поляха с вино.

Отец Благой Стоев и отец Георги Менчев с ОбС шефа Г. Георгиев
На празника се стекоха много местни хора.

Организатор на празника беше ОбС шефът Георги Георгиев със съдействието на община Сандански. Георгиев се беше погрижил за всичко, включително и за шатри, ако времето го налага.
В празничната програма участваха Танцов състав при НЧ “Светлина – 1942” – село Плоски, ТС “Празник” при НЧ “Отец Паисий – 1919” – град Сандански, ТШ “Македонци” – село Кулата, ЖФГ “Стримона” и певците Величка Властанова, Стоян Петров и Николай Кирчев. На павирания площад в центъра на село Плоски ехтеше музика и се виеха кръшни македонски хора до късния следобед.

Майстор Кольо на скарата

Скарите димяха още от сутринта, а майстор Кольо следеше за чевермето да бъде добро на вид и вкус. Както подобава за Трифон Зарезан, се пиеше червено мелнишко вино с домашни мезета.

Стоян Бараков и приятелите му от състава също се представиха подобаващо.

Домакините се бяха погрижили да не липсва нищо на хората, уважили празника им. На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград. Бабите, погрижили се за вкусотиите на трапезата, споделиха, че тайната на хубавите баници и пити е бавното втасване на тестото и сръчните ръце при правенето му.

Местните винари пък не спираха да леят от божествената напитка и затвърдиха мнението, че за хубаво вино е необходимо освен хубаво грозде и много любов.