Кметът Москов и Неврокопският митрополит Серафим почетоха с венци 147-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев

Венци и цветя бяха положени на паметника на Гоце Делчев по повод 147-ата годишнина от рождението на патрона на града. В церемонията се включиха ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопският митрополит Серафим, народният представител Богдан Боцев, представители на политически партии, патриотични организации, институции и на всички учебни заведения в града.

Гоце Делчев е роден на 4 февруари (23 януари стар стил) 1872 г. в град Кукуш в семейството на Никола и Султана Делчеви, той бързо осъзнава, че човек може да бъде силен и свободен само ако се бори. Рано изгражда у себе си злоба към неправдата. Негово верую в живота става борбата срещу османската тирания и османската господстваща система. Идеалите му го превръщат във виден деец на Македоно-одринското национално революционно движение.
Целия си съзнателен 31-годишен живот Гоце посвещава на поробения български народ. Военното училище в София, което завършва, му дава възможност и знания заедно с Даме Груев да оглави революционното движение на Македония, а учителската му професия му позволява да организира голям брой нелегални революционни комитети. Бързо се разширява обсегът на бъдещите бойни действия. Революционните чети, водени от видни дейци на ВМОРО, стават все повече и повече. Разраства се движението по села и градове, за да се обяви готовност за сражение и кървава схватка с поробителя за освобождението на Македония.
В такова сражение на 4 май 1903 година край село Баница (Серско) четата на Гоце Делчев е обградена от многобройна турска войска. В разгърналото се ожесточено сражение Гоце е убит. Петнадесет часа турците не смеят да приближат и петнадесет часа останалите бойци гледат мъртвия Гоце и им се късат сърцата.