Снимка: novini.bg

Прокуратурата и ГДБОП неутрализираха престъпна група, занимавала се с незаконна продажба на огнестрелно оръжие. Тя е действала на територията на София, Козлодуй, Враца и др. Участие в нея са имали седем лица с ясно изразена йерархична структура. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата, предаде репортер на Novini.bg. Трима от задържаните са с мерки за неотклонение „задържане под стража“, има едно лице с мярка „домашен арест“ и друго е пуснато под гаранция. Престъпната група не е действала самостоятелно. Това са лица, които са купували оръжия от склада, разбит в края на миналата година. Те панически започват да продават това, което имат, службите се задействат и задържат групата. Открити са 5 броя пушки карабина, 15 пистолета и боеприпаси.

Наблюдаващият прокурор Евгения Станкова допълни, че във всяко от лицата е открито незаконно оръжие. Назначени са експертизи. Гл. комисар Ивайло Спиридонов каза, че лицата са били в полезрението на ГДБОП от средата на 2017 година. Информацията е придобита от проведените оперативни действия по разбиването на нелегалния склад за оръжия в края на миналата година. Групата е строго йерархична. Всяко едно от лицата има конкретна задача в конспиративната дейност. В този период са набавени необходимите доказателства срещу групата и тя е неутрализирана.

Почти всички от лицата са криминално проявени. Четири от задържаните лиса са криминално проявени, трима са осъждани, едно от лицата е вършило престъплението в условията на изпитателния си срок. Повечето от тях са се занимавали с огнестрелни оръжия. Имат множество осъждания, и то за тежки престъпления. Това са лица от твърдия криминален контингент, добави заместникът на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

Източник: novini.bg