Грипната епидемия се отменя в 11 области

Грипната епидемия се отменя в 11 области в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Премахването на ограниченията и сваляне на противоепидемичните мерки е там, където РЗИ-тата обявяват намаляване на болните.

През миналата седмица болните от грип бяха с около 25% по-малко в сравнение с предходната. Пикът на грипа е отминал, но заболяването на трябва да се подценява. Особено опасно е, ако вирусите ни “посетят” повторно.

От понеделник, 4 февруари, грипната епидемия се отменя в Русе, а от вторник, 5 февруари, в областите София-град, Кюстендил, Шумен, Видин, Плевен, Добрич, Сливен, Варна, Велико Търново. В Смолян грипната епидемия също се отменя за утре с изключение на община Мадан, където за лечебните и детски заведения остават в сила въведените противоепидемични мерки.

Регионалната здравна инспекция в Монтана удължава грипната епидемия на територията на областта до 8 февруари заради продължаващото покачване на броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Учебните занятия там се преустановяват за периода от 5 до 8 февруари включително.

И в понеделник, 4 февруари, в 1464 училища в страната учебните занятия бяха преустановени заради грипна ваканция.