И аптекари в Дупница обличат жълти жилетки срещу новия софтуер за лекарствата

Мария Попова (намалката снимка)
  • Мария Попова: Ще ни натоварят със 70 лв. такси месечно, може да се стигне до затваряне

  • Целта е да се регистрира всяка продажба, като до пациентите ще достигат медикаменти, които не се фалшиви

Аптеките в Дупница също подкрепят протеста срещу въвеждането на нов софтуер за лекарствата. Фармацевти в цялата страна започнаха протестни действия вчера.

Служителките в една от централните дупнишки аптеки споделиха, че също не са съгласни с планираните промени.

Аптекарите работят с жълти жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието към един назряващ проблем. От Националната аптечна камара настояват за незабавно свикване на преговори между представители на аптеките и правителството.
Причината за недоволството е нова европейска наредба, която влиза в сила от 9 февруари. За да я изпълнят, аптекарите ще трябва да направят големи инвестиции за нов софтуер. Идеята е да се регистрира всяка продажба, като така до пациентите ще достигат лекарства, които не се фалшиви.

Според фармацевтите клиентите също ще се изнервят от процедурата с четците.

От Националната аптечна камара обаче са категорични, че се стимулират монополите в здравеопазването в ущърб на българските аптеки и пациенти.
Фармацевтите твърдят, че към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни – производители на лекарства, в ущърб на българските аптеки и българските пациенти.

Вместо да обръщат внимание на клиентите, фармацевтите ще трябва да минават лекарствата през четци.

Ако не бъдат поканени на разговор, част от аптеките ще затворят врати за един ден – на 20 февруари (сряда).
По този повод „Вяра” потърси една от най-известните фармацевтки в града Мария Попова, която също категорично подкрепя протеста. В близките дни тя също възнамерява да осигури жълти жилетки на работещите магистри в нейната аптека в центъра на Дупница. Фармацевтите, които работят там, също бяха на твърдото мнение, че въвеждането на подобна верификация не бива да се допуска.
„Държавата забрави своите функции и забрави кой ги изпълняваше години наред и сега се опитва да ни вмени неща, които ние не би трябвало да правим. Ние да контролираме реизноса, ние да контролираме фалшивите лекарства. За тази работа си има агенции, на които им се плащат заплати. Има и производители. Защо ние трябва да извършваме някаква контролна функция и дейност, за което ние трябва да си купим един куп неща и да имаме много разходи? Също така ще трябва да плащаме и такса от 70 лева всеки месец за това, че имаме този софтуер и извършваме тази дейност”, каза пред „Вяра” Мария Попова.
На въпрос какво трябва да се направи, за да бъде потушено напрежението, дупничанката отговори:

Подробности в печатното издание