Рекордните 26 държави със 148 скиори ще участват в Световната купа в Банско, снегът в курорта е до 3 метра

  • България ще се представи с трима състезатели – Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров

  • Над 1000 души работят по организацията на трите старта, най-търсени са 3-дневните билети от по 90 лв.

  • Концерти ще изнесат Михаела Филева, Павел и Венци Венц, Дара, 100 кила

  • Ути Бъчваров ще приготвя вкуснотии на площада в Банско на 22-ри и 23-ти

 

Рекордно участие откъм държави е на път да запише Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско (22-24 февруари), стана ясно по време на пресконференция за Световната купа. Към момента има заявени 148 скиори от 26 нации. Световната купа в ските в Банско ще е най-голямото спортно събитие в България за 2019 година.

 

 

Най-голям към момента е заявен от Австрия – 22-ма състезатели.

 

Италия и Франция са с по 16 скиори. С по 1 към момента са Сърбия, Холандия, Лихтенщайн, Белгия, Дания и Гърция. България ще се представи на Световната купа в Банско с трима състезатели – Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров.
В Банско ще стане ясен носителят на Световната купа в алпийската комбинация. Лидер в класирането към момента е Марко Шварц (Ав), който спечели първата комбинация във Венген.
“Всички знаем какво направи Алберт сега в Световната купа, но нека не забравяме и тежката предистория на този успех. За това ви моля нека аплодираме Алберт Попов”. Така започна изказването си пред медиите президентът на БФСки Цеко Минев. Присъстващите медии, гости и спонсори на световната купа отдадоха заслуженото на Аби с бурни аплодисменти. Такива имаше и за неговия личен треньор Иво Борисов, който присъства на срещата с медиите, въпреки че все още не се е възстановил от грипа, който изкара в последните дни.
“Случайно или не след много години тези успехи, които нашите състезатели започват да постигат в алпийските ски и да възнаграждават усилията, които сме положили като федерация и те като индивидуални личности да се борят с целия свят, дават успехи. На този фон идва и поредната световна купа в България, която е

голямо признание за нас като федерация,

 

че сме изградили едно доверие на много високо ниво в Световната федерация. За стартовете, които предстоят, ще дойде целият световен елит без изключение, защото в Банско ще имаме както технични, така и скоростни дисциплини. Надявам се, че ще видите всички имена от световния елит, в това число и нашите трима водещи състезатели. Вярвам, че интересът, който има у вас медиите и у зрителите, след успеха на огромния успех на Алберт, който дори ние не сме очаквали толкова скоро, ще е много голям към Световната купа. Явно интересът към ските в България показва, че ските у нас не са забравени. Ерата отпреди 25-30 години ще се върне отново.

 

Мястото на България е точно там, където е Алберт в момента.

 

Всички знаете, че България има огромни дадености и възможности да развива зимните спортове”, коментира пред медиите Цеко Минев. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев заяви, че е много радостен от успехите на Алберт и положителното отношение на всички към ски спорта у нас.
“Банско е един от няколкото световни курорта, който този сезон приема три старта при мъжете за Световната купа. Предизвикателството да проведе тези стартове е много сериозно пред организаторите на организационния комитет, федерацията и Банско. Над 1000 души работят по организацията на тези три старта.

Започна активната работа по изграждането на инфраструктурата в ски зоната.

 

Очакваме подкрепа и от страна на държавата, тъй като това безспорно е най-голямото спортно събитие на годината в България. Повече от 25 телевизии ще предават пряко от Банско за целия свят. Над 50 електронни медии и телевизии ще отразят Световната купа. През изминалия сезон телевизионната

 

аудитория на Световната купа по ски е над 2,5 милиарда зрители.

 

Това отрежда на ските място в Топ 5 по рейтинт на най-гледаните спортове в света. Това означава, че отговорността към нас като домакини е много голяма. Очакваме и много сериозна българска агитка и всички фенове на белите спортово да дойдат в Банско за Световната купа и да аплодират както световните, така и българските звезди в ските и да стане един чудесен зимен празник. С тези стартове започва един много сериозен цикъл от състезания за Световната купа в Банско. Сега идват мъжете, след година ще са стартовете при жените, а през 2021-ва ще има отново Световна купа за мъже, а веднага след нея ще е и Световното юношеско първенство. Тази програма показва на света, че България може да организира големи спортни форуми. България може да създава големи шампиони в зимните спортове и нашето място трябва да е на картата на големите ски”, допълни Георги Бобев.

 

Първи за Световната купа в Банско пристигат състезателите на Норвегия.

 

Те са заявили тренировки още от 18 февруари. Това разкри директорът на състезанието Виктор Гичев.
“Подготовката за стартовете вече започна. На 1 февруари направихме финална инспекция на трасетата и определихме позициите на вълните и скоковете, разказа още Гичев. – Тази година ще се опитаме да направим по-зрелищно трасе, което да даде повече стимул на състезателите при мъжете. По план на 8 февруари започваме оформянето на вълните и скоковете. На 9-и се започва със същинската работа по поливането на трасетата и тяхното заледяване. В Банско снежната обстановка е повече от добра – снегът е от 1,5 м до 3 метра. За поредна година в подготовката на стартовете участват освен екипа на БФски и екипи от 101-ви алпийски полк и студенти от НСА. За което специално благодаря на Министерството на отбраната и ръководството на Националната спортна академия. По план

 

до 18 февруари трябва да сме приключили със заледяването на трасетата.

 

 

Имаме заявки от няколко отбора, които искат да дойдат и да започнат тренировки още от 18 февруари. Така че до тази дата ще сме абслютно готови с подготовката на трасетата”.
“Чувствам се добре на българска земя, започна изказването си пред медиите Алберт Попов. – Благодаря на Българската федерация по ски, на спортното министерство, на господин Цеко Минев и всички спонсори за подкрепата, която ми оказват през всички тези години. Радвам се, че всички заедно успяхме да постигнем това нещо и да се чувстваме всички горди българи. Все още осъзнавам това, което направих в Световната купа. Не трябва обаче да спираме до тук. Предстои световно в Оре, на което очакваме добро класиране. След това всички ви чакаме в Банско.

 

Елате да ме подкрепите, защото българите можем

 

и ще се нуждая от вашата подкрепа. Да направим едно наистина страхотно състезание в Банско”, заяви Алберт Попов.
Той получи специален подарък iPhone XS и слушалки Beats. Те му бяха връчени лично от Илиана Захариева, директор корпоративни комуникации на А1. Попов от своя страна подари на Захариева състезателен номер – оригиналния стартов номер за Световната купа в Банско с негов автограф.
Камен Златков също благодари за подкрепата на Българската федерация по ски и Министерството на спорта.
“За момента в най-важните състезания от Световната купа имах малко трудности заради напасване на някои дребни детайли. Като цяло показах доста силни резултати в европейските купи и континенталната купа. Смятам, че съвсем скоро ще имаме двама състезатели сред най-добрите”, сигурен е Камен Златков.
Излезе и новата ранглиста на ФИС, в коята за първи път имаме двама българи в топ 50.

 

Алберт е вече 24-ти с 5,79 наказателни точки, а Камен е 47-и със 7,63 наказателни точки.

По време на пресконференцията също така стана ясно, че интересът към билетите за Световната купа е много голям. Сред най-търсените са тридневните, които са по 90 лв. Очакванията са и в трите дни трибуната, която е за 2800 души, да бъде пълна до краен предел.

 

В цената на билета влиза и транспорт от Банско до Бъндеришка поляна и обратно.

 

Да поздрави Алберт, на пресконференцията дойде и примата ни в шортрека Жени Раданова.
По традиция на Бъндеришка поляна ще има огромна Фен зона, която ще позволи на зрителите да се забавляват преди и след стартовете.
Концерти по време на трите състезателни дни в Банско ще изнесат: Михаела Филева, Павел и Венци Венц, Дара, 100 кила. Ути Бъчваров ще приготвя вкуснотии на площада в Банско на 22-ри е 23-ти. Официалното откриване на Световната купа ще е на 22 февруари от 18,00 ч на централния площад в Банско.
Изцяло електрическият Audi e-tron ще бъде на фокус по време на FIS Световна купа по ски в Банско 2019 г. Между 22 и 24 февруари 2019 г. представителите на медиите, състезателите и гостите на емблематичното спортно събитие ще бъдат

 

първите, които ще могат да се докоснат до Audi e-tron

 

в България.
Моделът бе представен официално през септември 2018 г. по време на изложението в Сан Франциско, като в края на годината започна производството на серийната версия за европейския пазар. В рамките на кръга от Световната купа по ски в Банско снежните писти ще приемат FIS ски стартове в три алпийски дисциплини при мъжете – алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. Българският ски курорт е една от тридесет и четирите локации в Европа и Северна Америка, домакини на състезания от кръга на Световната купа. Всички посетители на Световната купа по ски в Банско ще могат да си направят снимка на подиума за награждаване с кристалния глобус, който получават звездите в снежните дисциплини.