Мая Манолова сигнализира МРРБ за нови проблеми с е-винетки

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова изпрати нова препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заради десетките жалби и сигнали на граждани за проблемите при купуването на е-винетки.

Тя препоръчва на министър Аврамова да предприеме действия за коригиране на грешно въведените данни на превозни средства, ако ли не, да се възстановят платените от шофьорите суми, както и да се обърне внимание за подобряване на административното обслужване на лица с намалена работоспособност.

На предходната си препоръка до МРРБ, в която омбудсманът настояваше да не се глобяват гражданите, докато системата за е-винетките започне да работи без сривове, Манолова получи отговор, че “системата работи ефективно”.

В новата си препоръка Манолова обръща внимание, че при грешно въведени данни на превозното средство нямало възможност за корекция, а платените суми не се възстановявали.

По думите й на практика се изисква двойно плащане за едно и също превозно средство. “Да се усвояват по този начин средства, е неправилно, незаконосъобразно и неморално”, подчертава омбудсманът. Хора в неравностойно положение сигнализирали за това, че АПИ не спазва нормативно установения срок за потвърждение на генерираните годишни електронни винетки. На сайта на агенцията липсвала такава информация. В тази връзка омбудсманът заявява, че не може да се съгласи с министерството, че системата работи ефективно.