Домът за възрастни хора с физически увреждания празнува 48-и рожден ден в Кюстендил, баба Рада рецитира “Изворът на Белоногата”

Живеещите в дома отпразнуваха празника.
  • Благодетелката Йорданка Тодорова подари книги за библиотеката

 

Домът за възрастни хора с физически увреждания “Ильо войвода” в Кюстендил отпразнува 48 години от откриването на социалната институция. Той е единственият в Кюстендилска област и втори по големина в страната.

Гост на тържеството бе благодетелката на дома Йорданка Тодорова. Специално за рождения ден тя подари обогатяващи личността книги за библиотеката. Вокална формация “Калпазани” с художествен ръководител Лилия Александрова обра овациите със свои изпълнения. “По традиция отбелязахме рождения ден, макар и в тесен кръг. Вокална формация “Калпазани” ни отправи поздрав с няколко песни.

С помощта на цветни листчета, които бяха във формата на тухличка, всеки, който влизаше, написваше пожелание за дома и така се оформи една къщичка с покрив, а самите пожелания бяха много хубави. Имаме новопостъпили хора от няколко месеца и е хубаво да знаят историята на дома. В началото е бил сиропиталище към църквата “Света Мина”, а след това се превръща в специален дом за хора с физически увреждания. Много хора го бъркат със старчески дом. Нашият дом е наистина адаптиран и има много млади хора. Създаваме събития, които всеки ден да ги поддържат. Баба Рада, която е на 93 години, рецитира “Изворът на Белоногата”, което няма как да не трогне човек. Всичко бе много мило и вълнуващо по собствен начин”, каза управителят на дома Анелия Велинова.

ВФ “Калпазани” отправиха песенен поздрав за празника.

Макар и да не е юбилей, за всички имаше по парче от огромната вкусна торта, сътворена за 48 години Дом за възрастни хора с физически увреждания “Ильо войвода” – Кюстендил.