Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

Снимка: Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Сдружението на общинските болници.
  • Утре до обед ще бъдат представени конкретни мерки на премиера как да бъде оказана помощ на общинските болници в затруднение, обеща министър Ананиев

 

Общинските болници, които имат нужда от пари, ще ги получат от правителството. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници. Премиерът Борисов разпореди на здравното министерство да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. Министър-председателят подчерта, че по време на неговото управление няма да бъдат закривани лечебни заведения.

“Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“.

Утре до обед ще бъдат представени конкретни мерки на премиера как да бъде оказана помощ на общинските болници в затруднение. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в кулоарите на парламента. По повод протеста на медиците от карловската болница и твърденията им за лимит на средствата за хемодиализа и раждания той коментира:

“Няма намаление на лимитите за хемодиализа и ражданията. Те имат един общ, даже не бих го казал лимит, а размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер на разходите те са длъжни да извършват своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс? Това е абсурд, както и за хемодиализата. А по отношение на карловската болница и излизането на сестрите, аз ви казах, че тези мерки, които сега ще ги разработим, мисля, че ще бъдат достатъчно основание утре те да се откажат от своя протест”, каза министър Ананиев.

Междувременно лекарите и медицинските сестри от карловската болница обявиха, че обмислят протести и са готови да подадат оставки. По повод твърденията на карловските медици за лимит на средствата за хемодиализа и раждания министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира:

“Няма намаление на лимитите за хемодиализа и ражданията. Те имат един общ, даже не бих го казал лимит, а размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер на разходите те са длъжни да извършват своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс? Това е абсурд, както и за хемодиализата. А по отношение на карловската болница и излизането на сестрите, аз ви казах, че тези мерки, които сега ще ги разработим, мисля, че ще бъдат достатъчно основание утре те да се откажат от своя протест”.

Утре медиците от болницата в Козлодуй ще решат какви ще са действията им оттук нататък, след като миналата седмица отказаха да подпишат новите си трудови договори в знак на протест срещу ниското заплащане и проблемите в общинското здравеопазване. Силвия Оприцова – старша акушерка в козлодуйската болница, коментира:

“На национално ниво, със съгласието на премиера, на правителството, на Народното събрание трябва генерална промяна в мисълта за здравеопазването. Така, както е построена системата, не работи. Тя не работи не само за нас като медицински специалисти с нашето заплащане. Тя не работи и за пациентите и най-основният проблем е това, че всички болници са търговски дружества. Хем частни, понеже сме ЕОД, хем сме уж общински на хартия, не сме и на министерството. Ничии не сме”.

Повод за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти. В разговора участваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на Здравната каса Дечо Дечев.

 

Източник: bnr.bg