Погребаха жертвата на верижната катастрофа край Дамяница – Димитър Костадинов

Погребаха Димитър Костадинов от Ново Делчево, който загина по време на верижната катастроха с 30 автомобила на АМ „Струма” край санданското село Дамяница. Димитър спаси много човешки животи, тъй като е излязъл от автомобила си, за да предупреди останалите водачи за опасността. Тогава е бил пометен от тир.

Дни след верижната катастрофа на магистрала “Струма” двама души са все още в тежко състояние и остават в болница. Разследването на инцидента продължава. От Пътна агенция коментираха, че първоначалният строителен план въобще не е предвиждал интелигентна система за предупреждение в участъка на катастрофата. Тепърва държавата щяла да прави координационен център в Благоевград. Идеята е там служителите да следят камерите по магистралата и да подават предупредителна информация чрез светлинните табла на магистралата. Намерението на държавата било да има камери през 4 км по всички магистрали у нас.

Звук от спирачки, удари и писъци на хора. Това се е чувало в района на тежката верижна катастрофа на магистрала “Струма”, където във вторник бяха ранени над 10 души, а един мъж загина.
Шофьор, участвал във верижния ад и станал един от първите, подали сигнал на 112, разказа пред bTV за тежкото преживяване.

В един момент видях светлини от камион пред себе си. Успях плавно да намаля. В момента, в който се насочих надясно, за да избегна светлините, видях, че пред мен има автомобил, който се беше ударил в мантинелата”, заяви шофьорът. Той признава, че се е изплашил много и се е обадил бързо на телефон 112. Казал им да изпратят много линейки, защото ситуацията е страшна.
“Докато говорих с тях, слушах само спирачки, удари и писъци”, разказва още мъжът.
Според него виновни за пътния ад са най-вече хората, които са шофирали с несъобразена скорост при лошите условия на пътя.