• Занимавам се с доброволчество, от дете участвам в кукерски карнавал „Старчевата”, сподели още красавицата

Десислава Янкова е красавица от Разлог, която облече разложката фустанела за календара с автентични носии „Корените на Разлог“. Фустанелата се носи от всички възрастови групи – от децата до бабите, характерна за края на 19-и и първата половина на 20-и век. Тя е често срещана в два цвята – бяла и червена. Съчетава се с футен прескутник (престилка), с бяла везба за празничните дрехи. В ежедневието се носи обикновено с налъмки, бяла кърпа и с фута без украса. Ризата е с бродерия тип „лулички“ и ръчно плетена дантела по ръкавите. Ето какво сподели пред „Българските корени” Десислава:

 • Десислава, откъде са твоите корени, къде си израснала?
  – Родена съм в Разлог, китното градче в подножието на Пирин, Рила и Родопите. Израснала съм с българските традиции и обичаи, предадени ми от моята баба.
 • На кого си кръстена? Има ли нещо специално, свързано с името ти?
  – Името ми е Десислава като това на севастократорица Десислава. То носи първата буква от името на дядо ми – Димитър и „слава“ от баща ми Славчо. „Десислава” означава („намирам”, „постигам слава”). Това е присъщо за моя характер. Мечтата ми е да прославя нашата красива България извън нейните предели.
 • Разкажи с няколко думи за себе си. С какво се занимаваш? Какви са интересите ти? От какво се вълнува красиво младо момиче като теб?
 • – Местен доброволец съм в Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество” (МИС) – град Разлог. Благодарение на което се запознавам с хора от различни култури. Разказвам им за великолепната наша българска история. Доброволците са влюбени в България и българския народ. Искам хората по света да знаят за нашите традиции, народ, природа и българското славно минало.
 • Защо се съгласи да участваш в този проект на „Българските корени”?
 • Причината да участвам в проекта на „Българските корени” беше показването на изяществото на българските традиционни облекла. Този проект разпалва любовта към всичко българско. Снимките излъчват позитивност и непринуденост. По време на фотосесиите видях какъв голям хъс, воля и сърце притежава екипът на „Българските корени”. Благодаря от цялото си сърце на „Българските корени”, че имам възможността да съм част от този невероятен проект.
 • В семейството ти уважавате ли българските народни традиции? Можеш ли да разкажеш твой спомен, свързан с вашия род, който е останал в сърцето ти?
  – Още от дете участвам активно в традиционния новогодишен кукерски карнавал „Старчевата” в моя роден град. Всяка година съм облечена с разложка носия. Майка ми и баба ми са хората, които стават рано сутринта и подготвят традиционните костюми за карнавала. Обличам носията с помощта на баба ми, тъй като всеки един детайл от нея има свое точно място в костюма. Карнавалът е моментът, когато хората изваждат целогодишно пазените носии от гардероба си, обличат ги и се хващат на хорото. Благодарение на неугасващата тръпка в сърцата си хората от Разлог поддържат традициите живи.
 • Каква е твоята връзка с българския фолклор? Има ли някакво специално усещане, което той ти носи?
  – Народните песни и танци са връзката ми с българския фолклор. Те са нашата история и връзката, която ни помага да се обединим като един истински народ. За мен фолклорът представлява един отделен свят, който ни говори чрез музика, танца, дори чрез цветовете и шарката на шевицата.
 • Какво най-много харесваш в родния си край и спазвате ли местните празници и обичаи?
  – Празникът Бабинден в Разлог е най-впечатляващ за мен. Винаги се наслаждавам на енергията и радостта, които са като искри в очите на хората. Времето е студено, а бабите играят хоро, веселят се и придават усещането за топлина в сърцата на хората. Няма обичай в Разлог, който да бъде пренебрегнат. Местните никога няма да го позволят.
 • Как се почувства, когато облече носия на повече от 100 години?

– Когато облякох носия на повече от 100 години, почувствах един трепет в сърцето си, сякаш се върнах назад във времето. Осъзнах какво всъщност притежаваме ние, българите. Никой българин не може да определи цената на това наше богатство, защото тя е безценна!

– Как мислиш – дали такава дреха подхожда на всяка жена?
– Всеки народ се отличава със собствената си красота. Според мен тази дреха подхожда единствено и само на българката. Все пак хората казват „От нашето по-хубаво няма!”.

– Смяташ ли, че българският фолклор е демоде?
– Българинът предпочита да слуша народни песни, когато има специален повод или празник. Обича да играе българско хоро. Българският фолклор е с много древна история, но това не го прави демоде!

– Опиши България с едно изречение?
– Моята родина и отечество – това е Майка България!