България е без посланик в Лондон седмици преди очаквания Брекзит

България остана без посланик в столицата на Обединеното кралство – Лондон, в най-важния момент от най-новата история на Великобритания – месец преди готвеното напускане на Европейския съюз в края на март. В същото време се договарят условията за “развода” между ЕС и Великобритания. Българският посланик в Лондон Константин Димитров си е тръгнал преди дни. Все още няма определен титуляр, който да го наследи, пише “24 часа”. От МВнР потвърдиха напускането на Димитров и обясниха, че той вече не е посланик, защото мандатът му е изтекъл. За временно управляващ посолството е определена заместничката му Теофана Крайнина. Мандатът на Димитров изтече през 2016 г., но бе удължен заради подготовката на българското европредседателство. Тогава бе удължен мандатът и на други посланици в европейски столици. След края на европредседателството се заговори, че те вече ще бъдат сменени. Преди дни външният министър Екатерина Захариева заяви, че президентът Румен Радев се бави с процедурата по назначаване на нови посланици. Тогава тя даде пример с Норвегия, където дипломатическата ни мисия от юни няма ръководител. От МВнР са изпратили предложения до президента Радев за съгласуване преди месеци, но към момента няма отговор. Захариева изтъкна, че е приела дипломатическите кандидатури, предложени от екипа на Радев. Очаквали се между 10 и 15 посланически назначения. Процедурата за изпращане на български посланици изисква съгласуване между Външно министерство и Президентството, а след това се внася в Министерския съвет. Относно предвиждането, че на мястото на Константин Димитров ще бъде изпратен бившият служебен премиер Марин Райков, който бе посланик в Рим, от МВнР твърдят, че няма внесено предложение в МС за нов посланик в Лондон.

Другото предвиждане – Теофана Крайнина да бъде назначена за посланик в Лондон, е малко вероятно. Според правителствени източници, на които се позовава изданието, се търси дипломат с дългогодишен опит. Това се налага в случай на Брекзит без сделка, когато България ще трябва да сключва редица двустранни споразумения с Великобритания.

Възможно е още няколко месеца мисията ни в Лондон да е без титуляр. Това е лошо на фона на опасността Великобритания да напусне ЕС без сделка и мигновено да започне да въвежда рестрикции за европейски граждани, които идват на нейна територия. Вече бе съобщено, че нашите сънародници трябва да кандидатстват за специални разрешителни, ако искат да останат повече от 3 месеца, за да работят или да се обучават. Въпросните документи ще важат само за 3 г. След това вероятно ще са необходими визи, които трудно ще се дават. От МВнР твърдят, че липсата на посланик няма да се отрази на защитата на правата на българските граждани във Великобритания, тъй като всички служители, които се занимават с Брекзит, остават. Предвижда се откриване на българско консулство в Единбург.