Mazda SkyActiv-X ще развива 178 к.с. в Европа

Брошура, публикувана от японския производител Mazda, разкри какво трябва да очакват клиентите на марката от автомобилите с нови двигател SkyActiv-X за Европа.

Моторът ще се комбинира със система за задвижване на четирите колела и механична скоростна кутия. Първият модел, който ще бъде оборудван този агрегат, е новата Mazda3. Там той ще развива мощност от 178 к.с. и 222 Нм въртящ момент, като ще бъде достъпен единствено за спортните нива на оборудване GT и GT Plus.

Като опция за модела ще бъде достъпна и автоматична скоростна кутия, като за хечбека има и вариант с предно предаване, но с друг двигател. При седана задвижването е само предно, става ясно от конфигуратора за модела, публикуван от словашкото подразделение на Mazda. От него могат да се разберат и цените, на които ще стартира новата Mazda3. Те започват от 23 190 евро, като срещу тях клиентът получава седан или хечбек с предно предаване и механични скорости. Версия с автоматик и система за задвижване на четирите колела струва минимум 29 290 евро. Новото семейство двигателя Skyactiv-X използва процес на възпламенява при високо налягане. Моторът работи с бедна смес с висока пропорция на въздух към бензина, като компресорът вкарва повече кислород в цилиндрите. Според Mazda, тази технология ще позволи намаляване на разхода на гориво с до 30%д Mazda, тази технология ще позволи намаляване на разхода на гориво с до 30%.

 

 

Източник: topgear.bg