Националната аптечна камара: По аптеките в България не се продават фалшиви лекарства

  • Пациенти носели всичките си хапове по аптеки и заявявали, че са спрели да ги приемат, докато не се провери дали са истински…

В българските аптеки няма фалшиви лекарства. Това заявяват от Националната аптечна камара в писмо до в. „Вяра”. В Изявлението си от камарата призовават Българската организация по верификация на лекарствата и медиите да се въздържат от изявления, че част от лекарствата в България са фалшиви, защото това нагнетява обществото и всява страх за живота най-вече на по-възрастните пациенти и родителите на малки деца, пише в писмото.   „При нас започнаха да идват съобщения от колегите в аптеките от цялата страна, че силно стресирани пациенти са започнали да влизат в аптеките с всичките си лекарства с най-настойчивата молба фармацевтите да ги верифицират дали са истински, при това с настояване да го направят пред тях, за да видят с очите си. Пациентите заявявали, че са спрели да си приемат лекарствата, докато не се провери в аптеката дали са истински…

В България фалшиви лекарства в аптеките няма! За последните 5 години Изпълнителната агенция по лекарствата е осъществила множество проверки на пазара и не е открила нито една такава опаковка от всичките над 180 милиона опаковки годишно.

Лекарствоснабдителната мрежа е част от Системата за национална сигурност и правителството трябва да я пази чиста от търговските интереси на мултинационалните компании за производство на лекарства, които системно се опитват да я превърнат в крайното звено на своя бизнес.

Призоваваме Министерството на здравеопазването и Прокуратурата на Република България да вземат спешни мерки за успокояване на населението, че лекарствените продукти в обращение в законната мрежа и досега са били, са и в момента и ще продължат да бъдат истински, ефективни и безопасни за употреба! Който твърди обратното, нека да приведе доказателства или да бъде преследван с цялата строгост на Закона за всяване на смут сред населението и разклащане на устоите на държавността”, пише в изявлението на камарата.