С 2 казана курбан нагостиха медари и миряни в Джалева махала

  • Кметът на Симитли доведе съпругата си д-р Апостолова на празника в Железница

Пчелари, медари, много миряни се събраха на поляните край храма „Св. Харалампий” в Джалева махала в симитлийското село Железница. Храмът е единственият в Симитлийска община, наречен на св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите.

Отец Спас отслужи литургия и водосвет и освети меда, който бе донесен от много медопроизводители. Два казана курбан къкреха на огнището край храма, с които организаторите нагостиха десетките миряни, местни жители и гости. Общинският кмет Апостол Апостолов заедно със съпругата си д-р Апостолова, заместник-кмета на община Симитли Евгения Георгиева и председателя на ОбС-Симитли Владимир Христов запалиха свещица за здраве и се помолиха за смирение навръх празника на пчеларя. Специални гости на празника бяха пчеларите от вече почти едногодишното дружество „Пчела-2018“-Благоевград.

Вече са около 50 пчелари, като организират постоянно лекции относно пчеларството и добиването на прекрасен мед. Бай Асен, чието семейство организира празника, е един от най-старите пчелари, като е член на най-младото пчеларско дружество. Целта на обединените млади пчелари е да се запази местното производство и хората да купуват истински мед. Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба въпреки малките си размери. Осветен е преди 19 години. От 2000 година до днес и в студ, и в мраз на църковния празник миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.