•  Гостите почерпиха със сладка питка, поднесена в оригинално израбoтена традиционна бохча

Около 50 човека от общините Кюстендил, Дупница, Бобошево, Бобов дол и Сапарева баня посетиха Народното събрание по покана на депутата от ГЕРБ Радослава Чеканска.

Поводът за визитата бе организираният от парламента Ден на отворени врати по случай 10 февруари – деня, когато преди 140 години е проведено първото заседание на Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Денят на отворени врати е част от инициативите през тази година за отбелязване на годишнината от това събрание и приемането на първата българска конституция.

Събитието откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „10 февруари е ден, който трябва да бъде помнен и почитан, защото на него се поставя началото на парламентаризма в България. Преди 140 години нашите предци са приели един от най-демократичните основни закони в Европа“, посочи пред гостите Караянчева. Посетителите от Кюстендилска област разгледаха залите на парламента, както и експозицията „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“, в която са представени много интересни факти за времето, когато е бил изработен първият български основен закон.

На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на Търновската конституция, както и промените в нея до обявяването на Независимостта на България. Оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция са част от експонатите, които групата от област Кюстендил имаше възможност да види в Деня на отворени врати. В парламента е и масата, която Петко Славейков донася от дома си, за да бъде подписана на нея конституцията, както и негови лични вещи.

Заедно с народния представител Радослава Чеканска голямата група от Кюстендилска област имаше възможност да се срещне и да разговаря лично с председателя на НС Цвета Караянчева. Гостите обсъдиха с нея работата на парламента, предстоящите законодателни инициативи и актуалната политическа обстановка. „Като доказан родолюбец ви пожелаваме да продължите хубавите традиции на българския род“, с тези думи гостите поднесоха своя подарък на Цвета Караянчева и благодариха за сърдечното посрещане и възможността да разгледат отблизо една от основните ни институции. Те й подариха автентични опинци, характерни за Кюстендилския регион шопски чорапи и везана на ръка торбичка с българска шевица. Освен красивия букет гостите от Кюстендилска област почерпиха и със сладка питка, поднесена в оригинално израбoтена традиционна бохча.