Томислав Дончев: България трябва да е готова за зловредни кибератаки

Томислав Дончев

България трябва да е готова за зловредни кибератаки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който през последните години отговаря за изборния процес. Той е свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за ваксините от Турция.

По думите на Дончев такава готовност трябва да има винаги. Той припомни, че през 2015 г., по време на изборния процес в България, е била осъществена “мощна кибератака”.

“Нормално е не само да очакваме, да сме готови за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес”.

Вицепремиерът коментира и друга актуална тема, свързана с изборите, а именно споровете между управляващи и опозиция за състава на ЦИК. Според Дончев каквото и решение да бъде взето, това трябва да стане с ясно законодателно решение, което или да избере нова ЦИК, или да удължи мандата на сегашната.
“В крайна сметка е редно, ако е изтекъл мандатът, да бъде избрана нова комисия. Разбира се, има и междинни варианти, примерно с решение на Народното събрание да бъде удължен мандатът на действащия състав на ЦИК, решение, което ще се вземе в Народното събрание. Аз се надявам всякакви подобни предварителни истерии да не слагат в аванс петно върху изборния процес”.

Днес показания по делото срещу Петър Москов за бартера с турските ваксини дава и финансовият министър Владислав Горанов, както и двама бивши министри от кабинета “Борисов 2” – Московски и Лукарски. Днес показания трябваше да даде и премиерът Бойко Борисов, защото става дума за решение, взето на Министерски съвет, но заради спешната среща с посланика на Великобритания Борисов не успя да дойде на разпита.

 

 

 

 

Източник: bnr.bg