Затворникът Кирил от Бобов дол иска 50 000 лв. обезщетение, не му давали книги от библиотеката

  • Административен съд-Кюстендил отхвърли исковете, Кирил трябва да плати 350 лв. разноски, решението подлежи на обжалване

 

Лишен от свобода от затвора в Бобов дол поиска обезщетение в размер на 50 000 лв., след като не му дали да чете книги. Бил лишен и от участие в коледен конкурс. Тези жалби на затворника бяха предмет на дело в Административен съд-Кюстендил.

Кирил И., който изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в затвора в Бобов дол, поиска бомбастичната сума от държавата, след като от ръководството на зандана го лишили да взима книги от библиотеката. Той завел дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, като в исковата си молба той посочва, че от 01.01.2017 г. до 22.03.2018 г. е бил лишен от правото да ползва книги от затворническата библиотека. Отделно от това той посочва, че не е бил допуснат за участие в конкурс за коледна украса, пише в решението на Кюстендилския административен съд.

Кирил И. предявил искове от по 25 хил. лв. за всяка една от причинените неимуществени вреди и уронване на човешкото достойнство. По време на съдебния процес стана ясно, че Кирил е настанен в 1-ва група в затвора в Бобов дол, с диагноза „Социопатна личностова структура. Зависимост към кокаин и амфетамин. Асоциално поведение“, за което бяха представени и няколко епикризи.

„Коледният конкурс важеше само за затворниците от останалите групи, тъй като тези от 1-ва група имат специален режим за охранителните съоръжения. По отношение на ползването на книги Кирил е имал невърнати и поради тази причина е лишен от получаването на нови“, посочиха от защитата на ГД „Изпълнение на наказанията“.

Подробности в печатното издание