Снимка: PIXABAY.COM България е на 11-о място в класацията с близо 7% ръст на туристите през 2018 г.
  • Брекзит ще оскъпи самолетните билети до Великобритания

 

За цяла Европа нивото на посещения от американски граждани се запазва на високи нива, като причина за това са увеличилите се позиции на долара срещу еврото и лирата.

България попада в списъка с най-търсените дестинации в Европа за 2018 г. Това показва доклад за четвъртото тримесечие на Европейската комисия по пътувания (ЕКП).

През 2018 г. Стария континент посрещна близо 33 млн. международни туристи,

като е налице ръст от 8% в сравнение с предишната година. Очакванията са обаче изходящите пътувания от САЩ да намалеят заради забавения темп на растеж на икономиката. Туристическите посещения в ЦИЕ може да нараснат с 3.8% тази година и с 3.4% и 4.2% за през идните години, показват още прогнозите. За региона на Централна и Балтийска Европа пък това увеличение ще е съответно 3.4% и между 2.1 и 2.8% за следващите години. За външния туризъм в ЦИЕ се очаква ръст от 4.9% за 2019 г. и от 3.9% за следващите 2 години. За Централна и Балтийска Европа той ще е в размер от 3.9% и падне с 0.9% в бъдеще.

Начело на класацията за най-бързо развиващите се туристически дестинации е Турция,

която е отчела 22% ръст. След нея са Сърбия и Малта с близо 15%. В топ 10 попадат и Монтенегро, Латвия, Гърция, Белгия, Кипър, Литва и Ирландия. На 11-о място се нарежда България с близо 7% ръст. На опашката са Испания и Португалия, а след тях, със спад в търсенето, попадат Естония, Монако и Великобритания.

Експертите предупреждават, че в случай на Брекзит без споразумение

туристите ще плащат за по-скъпи самолетни билети.

Очакванията са да е налице инфлация от 4% през 2019 г., като това ще доведе до по-високи цени за хранителни стоки. Ще има спад в търсенето и съответно далеч по-нисък брой посещения на Острова.

 

 

 

 

 

 

Източник:monitor