Дупница и Крива паланка подписаха меморандум, кметът Чимев: Над 900 деца се обучават в спортните ни клубове

Борянчо Митевски и Методи Чимев
  • Двете общини имат планове за развитие на местния бизнес и културния обмен

 

Дупница и Крива паланка ще си помагат взаимно в спорта. Такъв меморандум подписаха кметовете на двата града инж. Методи Чимев и Борянчо Митевски. Това се случи на конференция в Дупница между двамата градоначалници и общински съветници на двете общини. Освен тях на срещата бяха председателите на двата общински съвета – Емил Гущеров и колежката му Изабела Павловска.

Двамата градоначалници направиха кратки визитки на спортните си клубове и най-елитни състезатели. Митевски отбеляза, че баскетболът, тенисът на маса и каратето са най-силно застъпени, като възраждат сега и хандбала. Той се похвали, че баскетболист от Крива паланка играе в Италия, имат футболист в Япония, както и тенисист с Германия. Инж. Чимев с гордост отбеляза, че двама от най-добрите волейболисти в света – Цветан Соколов и Елица Василева – са продукт на дупнишката школа, борците Даниел Александров и Кирил Милов носят медали за България от световни и европейски първенства, таекуондистите от “Гладиатор” пък са без конкуренция у нас, като именно дупничанин е първият и единствен засега носител на световна титла от България. “16 спорта се развиват в Дупница. Имаме вече традиции в софтбола, в тениса на маса имаме два много силни клуба, вече успешно се развива и художествена гимнастика. Кикбоксът е също на най-високо европейско ниво… За съжаление отстъпваме във футбола. Във всички клубове в общината са ангажирани над 800-900 деца, които спортуват всекидневно, а това е най-важното. Може да сме малка община, но пък по спортни успехи всичките ни клубове са в челото. Това е феномен”, отбеляза инж. Чимев.

На срещата бяха обсъдени варианти за съвместни лагери на спортните клубове на ниво детско-юношески школи. Общински съветник от Македония отбеляза, че общините трябва всяка година да заделят колкото се може повече средства за спортните клубове, защото именно състезателите са тези, които с успехите си носят имидж за родния си град. Засегната бе и темата за развитие на местния бизнес между двете общини, както и за културни обмени. Програмата продължава с дискусия, която е насочена в частност към развитието на младите хора, стимулиране взимането на участие в различни спортни и културни инициативи, включително и възможности спортът да се превърне в туристически продукт и възможност за предприемачество сред населението. В сряда пък ще има представяне на организации в сферата на спорта от двете общини, които да демонстрират и споделят своите умения и опит в спорната зала на община Дупница. Над 200 спортисти от Крива паланка ще присъстват и включат в различните спортни прояви. Входът е свободен за всички.