Сирийските кюрди призоваха европейците “да не ги изоставят”

Сирийските кюрди призоваха европейците да не ги изоставят след победата над групировката “Ислямска държава” и да съдействат за създаване на международни сили в Североизточна Сирия, които да застанат между тях и Турция, предаде „Франс прес”.
“Тези страни имат политически и морални задължения”, напомни високопоставен кюрдски представител, цитиран от „Франс прес”. Той прикани по-специално Франция – постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, да полага усилия за разполагането на международни сили в региона, след като от Сирия се изтеглят американските войски.
“Франция може да внесе в Съвета за сигурност предложение с оглед да бъдем защитени – може да предложи международни сили между нас и турците, в които да се включи, или охрана на нашето въздушно пространство”, заяви Алдар Халил.
“Ако европейските страни и САЩ не направят нищо, ще се наложи да се споразумеем със сирийския режим, за да изпрати военни сили по границите и да ги защитава”, предупреди представителят на кюрдската полуавтономна администрация.
Сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа доминират в арабско-кюрдските Сирийски демократични сили, които обявиха ИД за победена, но с изтеглянето на американските войски, анонсирано от президента Доналд Тръмп, парадоксално се очертава позициите й да отслабнат.
Откакто през декември бе оповестено предстоящото изтегляне на американски контингент от зоните под кюрдски контрол в Североизточна Сирия, Анкара отправя заплахи за интервенция. Анкара разглежда Силите за защита на народа като сирийски клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана за терористична групировка от ЕС и Турция.

 

Източник: mediapool.bg