С ателие за лампи Николай Табаков събира средства за паметник на актрисата Невена Коканова в Дупница

Общественикът помага на директора на Историческия музей Анелия Геренска.

Общественикът Николай Табаков организира благотворително правене на лампи в Дупница. Събраните средства от събитието ще бъдат в подкрепа на инициативата за изграждане на паметник на актрисата Невена Коканова в Дупница. Художникът е известен в цяла България със своите красиви и цветни произведения, но прави ателие в родното си място за първи път.

Николай Табаков

Той събра дупничани в зала №1 на Дома на техниката. Сред присъстващите беше и директорът на Историческия музей в града Анелия Геренска. Атмосферата в ателието беше много приятна, а творческият процес протичаше с много усмивки и спомени за легендарната актриса. Правенето на лампа струва 70 лева, като всички пари ще отидат за регистрирането на сдружението, което ще осъществи идеята за паметника.

Дупничани подкрепиха идеята на художника за паметник на Невена Коканова.

„Това е първото ателие от редицата запланувани за каузата, а и първото такова за лампи в Дупница изобщо. От толкова години правя ателиета, но исках първото подобно начинание в моя град да бъде по специален повод. Исках да има конкретна кауза, а не просто да спечеля някакви пари. И какъв по-хубав повод от това парите да отидат за паметника на Невена Коканова. Поставям началото на тези благотворителни ателиета в Дупница, а след това ще обиколя цяла България. Важното е всичко да започне именно оттук. Ние всички сме дупничани, тя е била дупничанка и нейният монумент ще бъде тук.

Творческият процес течеше с много усмивки.

Идеята ми, която представих наскоро, вече започва да се осъществява. Първото ателие вече е факт, през месец март ще основем и сдружението. Обявих стойност от 70 лева на лампа, като след това тя си остава за тези, които са заплатили сумата. С тези пари ще регистрираме сдружението, имаме адвокатски разходи и държавни такси. Това са едни технически неща, които сме задължени да ги изпълним. Щом искаме всичко да бъде както трябва, ще направим нещата качествено”, каза пред „Вяра” Николай Табаков.
Художникът изрази задоволство от това, че има интерес към първата подобна работилница в Дупница.
„Благодаря на дупничани, че проявиха интерес и се включиха в тази хубава кауза. Личното участие е най-ценно. Едно е да дадеш пари, но друго е да участваш и да си въвлечен в цялата история. Благодарен съм и за това, че има доста хора в града, които ме спират по улицата и ме поздравяват за идеята. Казват, че инициативата е супер и те самите също са си мислели за паметник на Невена Коканова. Всички я обичаме и ще бъде много хубаво, ако каузата се осъществи”, радостен е общественикът.
Той допълни, че се предвиждат и редица други събития, чрез които идеята да бъде подкрепена от обществеността.
„Нека обаче първо да направим сдружението и всичко да бъде официално, защото все още сме на много начален етап. Искаме всичко да се официализира, да обявим сметките и да популяризираме останалите мероприятия и тогава цялата кампания ще придобие още по-голяма популярност”, завърши Николай Табаков.
Присъстващите споделиха пред „Вяра”, че се включват в инициативата с голямо удоволствие и гордост. Те коментираха, че винаги изтъкват факта кой е родният град на Невена Коканова пред свои познати от други населени места и е крайно време тук да бъде направен монумент на великата актриса.
„Освен заради незабравимата Невена Коканова сме тук и заради Николай Табаков. Той е помагал на всички нас – както за обществени, така и за по-лични каузи и винаги успява да докара нещата до успешен край. Радваме се, че ще дадем своя принос към паметника на най-голямата родна актриса и сме сигурни, че инициативата ще успее”, заявиха участващите в ателието дупничани.