Костадин Атев от Баланово: Участвах в разчистването на храстите около църквата „Св. Троица”, а излезе, че съм иманяр

Костадин Атев
  • Мястото беше непроходимо, не сме копали, не сме вандали, заяви бившият заварчик от Баланово

 

В района на старата църква „Св. Троица” в Баланово не е извършвано вандалско посегателство, а опит да се изчисти теренът от храсти. Това твърди Костадин Атев от дупнишкото село, който дойде в редакцията и настоя да разкаже за направеното от него и още няколко души от селото край храма в историческото селище Делибалта, в землището на Баланово.

Костадин Атев не е съгласен с твърденията, че вандали са разкопали светилището. Заяви, че в разчистването се е включил той като пенсионер с още трима свои съселяни, които са били наети по програмата за временна заетост, като не можа да си спомни имената на всички.

„Казвам се Костадин Атев и съм член на черковното настоятелство в Баланово. През септември миналата година заедно с още трима души от селото, на които не знам пълните имена – Малинка, Малин и Руменов, разчистихме терена. За това имахме разрешението на свещеника на селото отец Илия Дичев и на архиерейския наместник Георги Паликарски, на когото се обаждахме по телефона. Мястото беше обрасло с храсталаци, там не можеше да се влезе. Излиза обаче, че сме иманяри, вандали. Камъните, които се виждат на снимката, са изкопани от военните през 70-те години. Тогава никой не ги възпрепятстваше. Ние изхвърлихме камъните, от тях не става нищо. Там има дори и съвременни тухли.

После, там преди години изчерпаха сума ти инертни материали за ТЕЦ-а. Имаше наноси от порой и изчерпаха тях. Изтекли са стотици години, кой ли не е минал оттам. В момента, в който решихме да правим нещо, някой се опитва да пречи. Искаме да възстановим храма, но сега само разчистваме. Ние не сме се крили. Пълни глупости са твърденията, че сме съсипали останките от църквата. Там преди много години наистина имаше хора, които копаеха, но не и сега”, заяви възрастният човек. Той смята, че до мястото, намиращо се на стотина метра от селото, близо до друг параклис, може да се направи екопътека. Костадин Атев уточни, че е бивш заварчик в Централна ремонтна база в Бобов дол и Кремиковци.

Припомняме, че миналата седмица в редакцията бяха получени анонимно писмо и снимки с твърдението, че вандали са съсипали останките от споменатата черква.