Стотици поднесоха цветя на паметника на Левски в Дупница

В чест на годишнината от гибелта на Апостола бе организирано шествие.
  • Кметът Чимев: Апостола ни учи преди всичко да уважаваме себе си

  • 7-годишната Дара Драганова обра овациите с песен на Добри Чинтулов

  • Патриотът Кирил Богданов чете авторско стихотворение за Дякона

Стотици отбелязаха 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в Дупница. По традиция честването включваше шествие от площад „Свобода” до паметника на Левски в едноименната градинка в центъра на града, където се стекоха над 300 души.

Шествието водеха представители на организацията „Патриоти Дупница”, местните свещеници и управници, политици, спортисти, общественици, читалищни дейци, ученици. Районът около паметника бе огласен от изпълненията на градския духов оркестър.

“Никога не трябва да забравяме заръката на Левски, че всички народи в България ще живеят в една чиста и свята република, с едни закони – и за българина, и за турчина, и за евреина.

Десетки деца и граждани поднесоха венци и цветя на паметника на Васил Левски.

„За всичките – еднакво ще е”, тъй рече Левски. Днес повече от всякога трябва да вървим по пътя на Апостола, защото във всяка епоха ще се намерят хора, които ще забравят неговата повеля за разбирателство.

Дара Драганова впечатли присъстващите със солово изпълнение.
Патриотът Кирил Богданов чете авторско стихотворение за Дякона.

Ще се намери кой да отрече най-дълбоките и същностни черти на българския народ – чрез уважение към другите Апостола ни учи преди всичко да уважаваме себе си.

Моменти от честването

Той ни завеща разбирането, че всеки трябва да си върши работата. Всеки ден, всеки час, но заедно да преследваме една обща цел – идеала на горда и преуспяваща България. И не само на днешния ден, а и утре, след седмица, след година, застанали тук пред Васил Иванов Кунчев, трябва да му обещаем едно – обещание, че няма да спрем да осъществяваме заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да я види. Защото заветите на Левски са национално богатство, които дават основата, на която можем да стъпим, за да бъдем равни с другите европейски народи”, обърна се към присъстващите кметът на общината Методи Чимев.

Левски няма нужда от паметник, самият той е паметник на България,

отбеляза още градоначалникът. „Левски презира празнословието. Сам пише, че интригата спира хода на народната работа. Убеден е, че трябват дела, а не думи. За себе си скромно казва, че се е обещал на Отечеството си, жертва за освобождението му. За него родолюбието не е трапеза, а мисия. Левски ни завеща и спасителния път – личния пример и думите „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме”, посочи водещата Ценка Стоянова.

В специално подготвената програма се включиха Мъжкият хор „Св. Иван Рилски” с диригент Таня Камбурова…

Подробности в печатното издание