Mercedes се разделя с най-малкия кабриолет

Компактната спортна кола със свалящ се твърд покрив се произвежда от Mercedes-Benz още от 1996 г. Моделът смени две поколения, а също така и името си – първо се казваше SLK, а след това SLC. На пазара вече е неговата прощална версия – Final Edition.

Все още не е ясно дали SLK/SLC ще има наследник. От Daimler не коментират въпроса, но ако се съди по описанието на Final Edition, публикувано от концерна, съдбата на модела изглежда решена и той ще отиде в историята. Причината е, че германският производител се насочва към разработката и производството на електрифицирани модели и за традиционните нишови модели няма нито време, нито пари.

Друга причина е спадът на продажбите – през 2018 г. на пазара в Европа са реализирани едва 5188 от модела, а в Щатите резултатът е 1993. В предишни години от автомобила се продаваха по над 10 000 бройки (само в Америка). Общо от 1996 г. в цял свят са купени 710 000 единици от модела.

Последната генерация (R 172) е на пазара от 2011 г., а през 2016 г. смени името си от SLK на SLC. Версията Final Edition няма да бъде ограничена и ще се предлага до окончателното спиране на модела. Подобно на първия SLK, тя също е боядисана в специален жълт цвят, който този път се нарича yellowstone. Той се съчетава с черни гланцирани елементи, снижено с 10 мм окачване и допълнителен пакет AMG Line с разшилени калници и перфорирани спирачни дискове.

За версиите SLC 180 (156 к.с.), SLC 200 (184 к.с.) и SLC 300 (245 к.с.) се предлагат алтернативни цветове на екстериора – черен или сив, като при тях декоративните елементи са сребристи. Топ-вариантът – Mercedes-AMG SLC 43 Final Edition, оборудван с V6 с 390 к.с., е достъпен само в жълто. В салона има кожа Nappa в комбинация от два цвята – черно и сребристо. Предага се специална система за подаване на топъл въздух в областа на врата на шофьора и спътника му. Подлавниците и горната част на седалките са обвити със специална кожа, която се вижда още на волана и на селектора на скоростната кутия. Има, разбира се, лого SLC и надписи Final Edition.

Европейските дилъри ще приемат поръчки за Mercedes-Benz SLC Final Edition от 22 февруари, като цените на модела стартират от 41 537 евро