Кабинетът даде 30 млн. лева за общински болници и психиатрии

30 млн. лв. допълнително ще разпредели здравното министерство на общински и областни болници и центрове за психиатрично здраве. Това стана ясно след заседанието на правителството. Целта е равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ. Парите ще бъдат отпуснати за спешната помощ, психиатричната помощ, консултативните прегледи на пациенти, преминали през спешно отделение.

18 млн. лв. ще отидат за болниците, като 71 от тях са в списъка с лечебни заведения, обслужващи труднодостъпни и отдалечени населени места. Част от сумата ще бъде използвана за повишаване на заплатите на служителите в лечебните заведения, като размерът ще се определя от ръководствата. 10 млн. лв. ще получат 41 лечебни заведения за спешна помощ, а 2 млн. лв. ще отидат при 12-те центъра за психично здраве и при психиатричните отделения към общинските и областните болници.

По механизма ще бъдат субсидирани 171 лечебни заведения. С друго постановление пък ще бъдат заделени още 10,5 млн. лв. за капиталови разходи. По думите на здравния министър към края на миналата година просрочените плащания на общинските и областните болници са достигнали 161 мнл. лв., от които 126 млн. лв. са в областните болници и 35 млн. лв. в общинските.