• Родените чрез секцио страдат по-често от алергии, обяснява специалистът от белодробната болница

 

Всяка година в световен мащаб броят на децата с астма расте. Това се дължи на все по-замърсения въздух и храна. За щастие само около 7-8% от децата, които страдат от т.нар. детска астма, остават астматици и като възрастни. Това каза в „Часът на здравето“ началникът на детската клиника към МБАЛББ „Св. София“ доц. Светлана Велизарова.
Развитието на болестта е тясно свързано с въздействието на генетични и външни фактори. При продължително и правилно лечение астмата може да бъде излекувана напълно, обясни доц. Велизарова.
Поставянето на диагноза на деца до 5-годишна възраст е много трудна, тъй като физиологията на малкото дете е устроена така, че то при всяка вирусна инфекция реагира с кашлица. Недопустимо е при всяка кашлица детето да се лекува с инхалаторни кортикостероиди, тъй като те имат и много странични ефекти, допълни доц. Светлана Велизарова. Вероятността едно дете да има астма е много голяма, ако при всяка вирусна инфекция има т.нар. „свиркане“ в гърдите, включително и нощно време. Такова „свиркане“ се появява дори когато детето е здраво.

Може да се говори за астма, ако детето има три епизода на бронхиална обструкция в продължение на три месеца, каза още доц. Велизарова.

Според новите теории астмата е заболяване на високоразвитите общества – общества, които имат малко деца и ги гледат като „цвете в саксия“.

Счита се, че колкото по-рано детето се срещне с бактериални и други алергени, вероятността да развие астма е много по-малка.

Първата среща на детето с алергени и бактерии е по време на естественото раждане. Затова децата, родени чрез секцио, страдат много по-често от алергии.

У нас няма точен регистър на децата, страдащи от астма, тъй като не всички са диспансеризирани. Около 80 на сто от децата „израстват“ астмата до 6-7-годишна възраст и тя намалява или (почти) изчезва.

Най-важното е заболяването да се диагностицира навреме, за да може да се контролира, казва доц. Велизарова.

 

 

 

Източник: bnr.bg