Кметът на Банско и Ути Бъчваров готвят най-голямата капама на Световната купа по ски

  • 180 души ще се грижат за подготовката на пистите в Банско, сред тях са и 35 войници от 101-ви алпийски батальон

 

Кметът на Банско Георги Икономов и известният готвач Ути Бъчваров ще готвят най-голямата досега капама, правена някога в България. Демонстрацията ще бъде на площада в Банско в рамките на старта от Световната купа по ски. За целта са подготвени огромно количество от 4 вида месо, кисело зеле и различни видове подправки. Консултанти на двамата ще бъдат банските баби. В петък на 22 февруари съпътстващата програма на спортното събитие в България за 2019 г. ще премине под знака на готварското шоу на Ути. Програмата ще продължи с кулинарна изложба, организирана от община Банско.

25 телевизии имат интерес към стартовете за световните купи на ФИС в Банско. Легендарната състезателка Мария Хьофъл-Рийш идва в Банско да коментира състезанието.
Трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка е част от екипа на немската ARD. Телевизията е с екип от 21 човека за трите старта в България.
Очаква се да пристигне и Алберто Томба, на чието име е кръстена писта в Банско. За стартовете ще пристигне и Марк Жирардели, който се обяви за собственик на концесионера на ски зоната „Юлен”.
Най-нетърпеливите вече тренират в курорта. Освен олимпийския и световен шампион Тед Лигети пристигнаха вече националните отбори на Русия, Словения, Канада и Чехия. Последната заявка е за 120 скиори от 27 страни, които ще карат в Банско.

„Пистата е подготвена много добре. Това е най-важното нещо за едно състезание. Времето е идеално, дано се запази така до края на състезанията”, категоричен бе отговорникът за скоростните
дисциплини към международната федерация Ханес Тринкъл.
Стартовете в Банско през 2019 г. ще отбележат 10-годишнината, откакто за първи път курортът бе домакин на състезания за
Световната купа по ски алпийски дисциплини. Горди сме да сме част от глобалното бяло шоу.
Повече от половин милиард зрители е общата тв аудитория, наблюдавала от 2009 г. досега стартовете за Световните купи на ФИС в Банско.
180 души (65 от тях доброволци) ще се грижат за подготовката на пистите в Банско, след тях са и 35 войници от 101-ви алпийски батальон. Общо в организацията на тридневните стартове са ангажирани на 1000 души.

Българската звезда в тазгодишното издание на надпреварата Алберт Попов ще възпламени трибуните с поредния си опит да влезе в Топ 30. Миналата зима Алберт грабна бронз от Световното младежко първенство в Давос и се нареди сред най-добрите 30 на Олимпиадата в Пьонг Чанг.