Аптеките, собственост на магистър-фармацевти в Кюстендил, не отвориха врати в знак на протест, исканията им са шест

Протест на магистър-фармацевтите в Кюстендил
  • Протестираме за промяна на лекарствената политика, тъй като съществуващата в момента лишава българския пациент от животоспасяващи лекарства, каза Евгения Димитрова, председател на РФК-Кюстендил

 

Част от аптеките, собственост на магистър-фармацевти в Кюстендил, вчера останаха затворени в знак на протест и не обслужваха клиенти. Върху витрините бяха поставени жълти жилетки и надпис „Национален протест”. Имаше и информация защо аптеките няма да работят и че по този начин изразяват несъгласието си със случващото се в системата на здравеопазването в България през последните години.

Евгения Димитрова

Своите искания фармацевтите са събрали и поставили в шест точки. Те настояват за национална лекарствена политика. Искат въвеждане на електронна рецепта и електронно досие на пациента преди въвеждането на верификацията. От фармацевтичната колегия настояват още и за създаване на финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат електронните системи, които се изискват от тях. Предлагат и единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство. Аптеките в Кюстендил, част от големи аптечни вериги, не затвориха врати и обслужваха клиенти.

Искания от страна на фармацевтите, събрани в шест точки.

“Причината за протеста ни не е нито във фармацевтите, нито в аптеките. Това са грешки, които са се натрупвали в годините. Напоследък се случиха и събития, а именно въвеждането на няколко електронни системи, които доведоха и до ескалацията на нашето недоволство. Затова сега протестираме за промяна на лекарствената политика, тъй като съществуващата в момента лишава българския пациент от животоспасяващи лекарства, както и поддържащи такива, които липсват в аптеките. Чрез тази лекарствена политика в момента се извършва едно монополизиране на пазара от корпоративни структури. По този начин се нарушава достъпът на българина до фармацевтичната услуга. Настояваме за въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта. Това ще улесни работата и на българския фармацевт, и достъпа на пациента до нашата услуга”, заяви Евгения Димитрова, председател на Районната фармацевтична колегия-Кюстендил, и допълни, че ако Министерството на здравеопазването не прояви разбиране и не бъдат обсъдени поставените от бранша искания, ефективните протести ще продължат.

От началото на месеца фармацевтите в малките аптеки в Кюстендил започнаха протестни действия, но не са спирали работа. Те носеха сигнални жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността, че системата убива българските аптеки, потиска оказването на фармацевтични грижи за пациентите, води малките и средни предприятия в аптечния бранш към фалити.