Председателят на фармацевтите в Благоевград д-р Константин Качулев: Въпреки протеста пациентите няма да останат без лекарства

Едно от нещата, които искаме, е да се измисли инструмент, с който аптеките да бъдат финансирани при въвеждането на системите за верификация на лекарствата. Това каза за „Фокус“ д-р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград, във връзка с протеста на фармацевтите, поради който над 700 аптеки в страната са затворени. „Защото, ако има аптеки, които могат да си позволят въвеждането им, то има и такива, които не могат. Дори може да се получи така, че по-малки населени места ще останат без аптека“, посочи д-р Качулев. По отношение на дадения гратисен период за въвеждането на новия специален софтуер за продажба на лекарства той заяви, че въпросният период е за три системи, които не си „говорят“ помежду си. „Това е една от мерките, които се прилагат. Защо трябва да правим всичко на парче? Истината е, че има много въпроси, които трябва да седнем и в диалог да уточним. Даването на този гратисен период ни удовлетворява дотолкова, доколкото ние няма да понасяме санкции и глоби, които така или иначе все още не са въведени. Да, те може би вече са разписани в министерството, но още не са въведени. Това ни удовлетворява от гледна точка на финансовите санкции и последствията за аптеките, защото все пак ние не сме престъпници“, посочи д-р Качулев. „Писахме дори писмо до Европейската комисия, която ни отговори ясно и точно, че отговорна за въвеждането на директивата за фалшивите лекарства е държавата. От своя страна тя може да намери фондове от структурните фондове на Европейския съюз, с които да изградят системата. Ние сме просто изпълнители“, коментира д-р Качулев. Той цитира и проф. Тенчо Колев и неговия учебник по законотворчество, в който се казва, че този, който предлага промените, трябва да даде и финансова обосновка – как това трябва да се случи.

Въпреки протеста на аптеките няма да има пациенти, които да останат без лекарства, увери още Качулев. „Основно аптеките затварят за цял ден, но има такива, които са в малки населени места и са единични. Те ще затворят символично и със сигурност няма да има „припаднали“ пациенти пред аптечните врати“, каза още д-р Качулев.