Фармацевти от Дупница облякоха жълти жилетки

Около 20-ина фармацевти излязоха на протест на централния площад в Дупница.
  • По-важно е въвеждането на електронното здравно досие преди въвеждането на верификацията

  • По-голямата част от аптеките в града заключиха за 2 часа, в готовност са да не работят и цял ден

Около 20-ина фармацевти излязоха на протест на централния площад в Дупница. Протестиращите облякоха жълти жилетки и затвориха аптеките си за два часа. По този начин те се присъединиха към своите колеги от цялата страна, които недоволстват срещу новите изисквания за верификация на лекарствата.

Аптекарите се надяват да бъдат чути.

За да изпълнят новата наредба, аптекарите ще трябва да направят големи инвестиции за нов софтуер. Идеята е да се регистрира всяка продажба, като така до пациентите ще достигат лекарства, които не се фалшиви.

Васил обиколи няколко аптеки в Дупница, докато намери отворена.

Според фармацевтите настоящата лекарствена политика е пълен хаос, който лишава пациентите от животоспасяващи лекарства. Протестиращите са на мнение, че се цели ограничаване на достъпа на хората до медикаменти чрез повсеместното ликвидиране на аптеките.

Илиана Илиева и Симеон Георгиев

„Монополизират аптечната дейност и я дават в ръцете на корпоративни структури, нарушаващи закона. Така обезценяват труда ни и ние няма да имаме възможност да окажем фармацевтична грижа на пациентите”, пише в протестните листове на аптекарите, които те раздаваха на площад „Свобода”.

Фармацевтите в града са категорични, че няма да отстъпят от исканията си.

В исканията им влизат още въвеждането на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна, както и справедливо овъзмездяване на техния труд. Аптекарите настояват за отлагане на наказанията за неспазване на Делегиран регламент 2016/161, каквото е искането и на над 200 000 фармацевти в цяла Европа. Иска се и отлагане действието на Наредба Н-18 на НАП (б.а. – електронен достъп на служителите на НАП до медицинското досие на всеки пациент) съгласуването й със спецификите в аптеките.

Някои от фармацевтите не подкрепиха ефективно колегите си и посрещаха клиенти.

Фармацевтите бяха категорични, че трябва да бъде обърнато много по-сериозно внимание на електронното здравно досие преди въвеждането на верификацията. Те смятат, че новата система може да влезе в употреба по-късно, когато вече е сигурно, че здравето на пациентите е напълно защитено.

Протестните листове, които фармацевтите раздаваха на площад „Свобода”.

„Обикновените лекарства също не са безопасни, а те остават без никаква верификация. Аналгинът например, както и аспиринът, всички те също са опасни. Плюс това ние не сме някакъв митнически орган, за да вършим това. Всички производители работят по добра производствена практика, всички складове, с които работим, са лицензирани и получаваме фактура по съответната партида на даден лекарствен продукт. Продаваме от него, идват ни на проверка и контролът е завършен. Така че тази безопасност не е на дребния търговец. Не искаме вече и да ни наричат „търговци”. Това е професия, която опазва здравето на пациентите. Не може да ни карат да въвеждаме тази верификация, след като софтуерите на ИАЛ и НАП все още не са готови. Всяка година сменяме всичко и правим промени, за които вадим парите от джоба си. Ние трябва да си закупим нов софтуер, нов четец и нов касов апарат. А на ИАЛ и НАП държавата ще им плати всичко. Когато се въведе електронната рецепта, проследяемост на лекарствата ще има. Подчертавам отново, че всички останали лекарства и хранителни добавки също са опасни. Къде е верификацията за тях?…

Подробности в печатното издание