Какво се случва с чисто новите BMW-та от 1994-та, намерени в Благоевград?

  • Оказа се, че са купени от Димитър Тадаръков и са стопанисвани от д-р Александър Германов

  • Георги Калинов: Колите са били закупени от фалирал испански дилър, собственикът не иска да ги продава

 

В края на миналата година автомобилни фенове, обединени в организация, наречена „Център за борба с ръждата”, откриха 11 чисто нови BMW-та от петата серия на баварците, които са произведени през 1994 година и до ден-днешен стоят в един склад, в близост до Благоевград.

Откритието предизвика огромен интерес сред българската автомобилна общественост. Оказа се, че са купени от Димитър Тадаръков и са стопанисвани от д-р Александър Германов в хале в приватизирания от Тадаръков Завод за механични конструкции (ЗМК). Сега Георги Калинов от сдружението “Център за борба с ръждата” разказва още малко за тяхната история.

Според него автомобилите са били закупени от фалирал испански дилър на BMW и са били 200 на брой. Повечето са разпродадени в България, но на 1 януари 1995 година у нас бяха въведени нови данъчни правила, което автоматично прави колите с 20% по-скъпи за една нощ.

Именно това според Калинов затруднява бързото им продаване с добра печалба и са прибрани във въпросния склад. През първите години са обслужвани от местния дилър на BMW, като са им сменяни масла и течности, но впоследствие тези коли съвсем са забравени. Автомобилите са модели 520i и 525i. Десет от тях са седани, а една е комби. Калинов споделя пред една норвежка телевизия, че интересът към колите е огромен и получават запитвания от цял свят. Документите, които все още могат да се видят на предните стъкла на колите, показват, че първоначално BMW-тата са били продавани на испанския пазар и че са със скромни нива на оборудване. Георги Калинов споделя още, че собственикът не иска да продава колите сега. Калинов казва, че собственикът не иска да се набива на очи и досега всички контакти са минали през неговата работилница срещу ръждата по превозните средства. Норвежката телевизия TV2, която прави последния репортаж за благоевградските BMW-та, твърди, че въпреки че собственикът казва, че не иска да продава колите, е странно да се мисли, че той ще иска да ги запази завинаги. Тъй като автомобилите са модели от 1994-та, те попадат под новото 20-годишно правило за внос на автомобили в много страни от Европа, което означава, че нямат вносни мита, освен ДДС, което би предизвикало още по-голям интерес при евентуалната им продажба. Първоначалните сведения обаче са, че ако колите бъдат продадени, то цената им съвсем няма да е ниска.