Най-малко 69 загинали и над 45 ранени в опустошителен пожар в столицата на Бангладеш 

Най-малко 69 са загиналите в опустошителния пожар, избухнал в жилищна сграда, използвана също като химически склад в стара част на столицата на Бангладеш, Дака. Десетки са били хванати в капан между сградите, неспособни да избягат из тесните улички, задръстени от трафик, след като високозапалимите запаси от химикали, боди спрейове и пластмасови материали са избухнали в пламъци.

Началникът на пожарната служба в Бангладеш Али Ахмед заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече.

“Броят на телата може да се увеличи. Търсенето продължава”, каза той пред АФП. Ахмед каза, че пожарът в Чавкбазар, в старата част на града, може би е причинен от газова бутилка, добавяйки, че след това бързо се е разпространил чрез контакт със силно запалими химикали.

Пламъците са обхванали четири съседни сгради, които също са били използвани като химически складове.

“Имаше силен трафик, когато огънят избухна. Разпространи се толкова бързо, че хората не можеха да избягат”, каза той, описвайки частта от града, където улиците са много тесни и жилищните сгради са само на сантиметри една от друга.

В гасенето на пожара са взели участие повече от 200 пожарникари. На мястото на събитието е пристигнал и хеликоптер.

„Това не е като всеки един пожар”, каза служителят, добавяйки, че се е превърнал в опустошителен ад поради “силнозапалимите” химикали, съхранявани там.

Телевизионни изображения показват, че главната порта на една от сградите е заключена, оставяйки жителите й в капан, неспособни да избягат от пламъците, поглъщащи петте етажа.

Свидетели съобщиха, че участнички в моминско парти, празнуващи наблизо, също са били уловени в огъня и много от тях са пострадали.

Най-малко две коли и 10 рикши са изгорели в пожара.

“Сред жертвите има минувачи, хора от близките ресторанти и празнуващи в моминското парти”, каза той.

Най-малко 45 души са ранените, включително четирима в критично състояние.

Стотици хора са се втурнали в болницата, за да търсят изчезнали роднини.

Подобен пожар през 2010 г. в стара сграда в Дака, която също се е използвала като химически склад, уби повече от 120 души в едно от най-тежките бедствия в столицата.

Властите на Дака предприеха репресии над химическите складове в жилищни райони след пожара, но през последните години усилията за овладяване на практиката намаляха. /БГНЕС