С 2 центъра за заетост – в Разлог и Кавала, подкрепят занаятчии и хора в неравностойно положение

Благоевград бе домакин на конференция по проект “Занаяти и социална икономика: Движеща сила за растеж чрез социално включване в Трансграничния регион”. Проектът се финансира по Програма за сътрудничество Гърция – България 2014-2020 г. и е на стойност 557 166 евро, съобщиха от Областния информационен център – Благоевград.
Бенефициент по проекта е сдружение “Международни инициативи за сътрудничество” – Разлог, което изпълнява заложените дейности в партньорство с още пет организации от двете страни на българо-гръцката граница. Партньори по проекта от южната ни съседка са Регионална асоциация на хората с увреждания в префектура Кавала, Национална конфедерация на хората с увреждания в Гърция и Съюз на гръцките търговски камари. От българска страна партньори са Регионален център за професионално обучение към ТПП-Благоевград и сдружение “Бизнес център-Марица” – Хасково.
Част от основните дейности по проекта е разработването на ръководство за трудова интеграция на социалните предприятия. Освен това предстои откриването на два центъра за заетост – в Разлог и Кавала, Гърция. Чрез тях ще се оказва подкрепа на занаятчии и хора в неравностойно положение. Живеещите в отдалечени райони занаятчии и лица в неравностойно положение ще могат да ползват услугите на мобилни екипи, които ще ги посещават на място и ще оказват необходимата консултантска помощ. Част от дейностите по проекта е и създаване на електронна платформа, мобилно приложение и каталог на занаятите в трансграничния регион между България и Гърция. Очаква се пилотната програма по проекта да обхване 40 занаятчии и 100 лица в неравностойно положение от региона, като дейности по проекта ще се реализират на територията на градовете Разлог, Кавала, Благоевград, Солун и Хасково. В конференцията в Благоевград взеха участие хора в неравностойно положение и представители на различни занаяти от цяла Югозападна България.