Оценяват инвалидите с точкова система – максимумът е 204 т.

  • Попълват заболяването, възможността от самообслужване и риска от самонараняване

Нова точкова система ще оценява хората с увреждания, като от нея ще зависи на какви помощи от държавата имат право инвалидите. Това става ясно от проекта на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите, която е публикувана за обществено обсъждане. Системата за оценяване ще се състои от 10 категории, в които ще има въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Максималният брой точки, който може да се събере след попълване на въпросника, е 204. Отговорите ще дадат пълна картина както на заболяванията на инвалида, така и на възможността му да се самообслужва – къпе, говори. Освен това те ще дадат представа дали

 

човекът с увреждане умее да пише, чете,

 

организира ежедневието си, да се ориентира, да вдига и носи тежки предмети, да се придвижва на кратки разстояния до 500 метра без помощни средства. Индивидуалната оценка ще включва и информация за проблеми, свързани с поведението на човека. В нея ще бъдат посочвани рискове от нараняване на други лица, унищожаване на имущество, самонараняване, свръхсексуално агресивно поведение, скитничество и злоупотреби със субстанции. Оценка ще се извършва от социални служители към Агенцията за социално подпомагане. Инвалидите, които са приковани на легло, пък ще бъдат посещавани по домовете.

Право на личен асистент ще имат хората с увреждания, които

след попълване на въпросника имат поне от 11 до 49 точки.

 

Така ще им се полагат до 15 часа на месец чужда помощ. Асистентите ще подпомагат нуждаещите се при вършене на домашните задължения, както и при нужда да посетят лекар или да отидат до аптеката. 42 часа месечно са отредени за тези, които имат между 50 и 100 точки, а 84 часа за тези от 101 до 186. Право на максималния брой часове – 168 ч., ще имат тези, които са с оценка между 187 и 204 точки. Освен точките последната група, за да получи личен асистент, ще трябва и да има ТЕЛК-ово решение с 90 и над 90% увреждане. Право на 168 часа личен асистент имат и децата с над 50% увреждания и право на помощ, както и тези, които са с над 90% увреждане без право на чужда помощ.

Със Закона за хората с увреждания се въведоха и квоти за работодатели. Фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане, а тези, които са със 100 и над 100 заети лица – 2% от средносписъчния състав. Освен това

фирмите ще могат да кандидатстват за оборудване на работните места

за инвалиди, както и за еврофинансиране. При неизпълнение на квотите е предвидена и глоба, която се равнява на 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен инвалид. Минималната заплата за 2019 г. е 560 лв.

В правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания е записано още, че работодателите няма да са задължени да назначават хора с увреждания на работа, ако производствата им не позволяват дейността да се извършва от инвалид. От глоби при неизпълнение на квотния принцип за наемане на хора с дефицит ще бъдат освободени фирмите, на които Бюрото по труда не е успяло да осигури служител до 3 месеца. Все пак ако работодателят не попада в групите на освободените от квотите и не желае да наема инвалиди, ще има още една възможност – да купува стоки, произведени от хора с увреждания. Условието е артикулите да са в размер, който е равен поне на минималната работна заплата за всяко непопълнено от квотата място.

739 219 са българите с увреждания, от които 27 131 са деца.

 

 

 

Източник: monitor.bg