Глобата за „патриотичното хоро” в Бъбрека още не е платена

От парка твърдят, че глобата за патриотичното хоро в Бъбрека не е платена.
  • От НП „Рила”: Екипът на Беър Грилс е бил предупреден за ограниченията в парка, въпреки това те са нарушили правилата

  • От “Дискавъри”: Всички кадри от епизода са били съгласувани и одобрени от парковата охрана

 

Повече от шест месеца държавата не може да събере глобата за “патриотичното” хоро в езерото Бъбрека в Национален парк „Рила”. Това призна директорът на парка Красимир Андонов пред Нова телевизия. Санкцията бе наложена през миналото лято, след като танцьори играха хоро във водите на езерото и пуснаха снимки в социалните мрежи. Както Mediapool писа наскоро, тя е в размер на 5 хил. лв. и е наложена на организацията, но без глоби са се разминали всички участници в хорото, за които екоминистерството се беше заканило да ги издири и да им връчи индивидуални актове. “След като има нарушение, трябва да има и глоба.

Кадри от филма на Беър Грилс, заснети в защитената територия на прак „Рила”.

Преди известно време имаше хоро в езерото Бъбрека. Наложена е глоба, но тя все още не е платена. Ако това не се случи, ще предприемем мерки чрез НАП”, заяви Андонов, който коментира установените нарушения по време на снимки през 2017 г. на епизод от поредицата “В дивата пустош с Беър Грилс”. На компанията, организирала снимките на филма на известния пътешественик Беър Грилс, е връчен акт за констатирано нарушение, но глоба все още не е наложена. По закон размерът й е от 1000 до 10 хил. лв. на юридическо лица, а за физическо – от 500 до 5 хил. лв. Санкцията ще се наложи заради това, че Грилс и другият участник във филма – танцьорът Дерек Хъф, са плували в едно от езерата, палили са огън и са яли жаби. Екипът на световноизвестния майстор по оцеляване е бил предупреден за ограниченията в парка, каза Андонов. Същото заявиха преди ден и от екоминистерството. “Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани.

Въпреки това те са нарушили правилата”, заяви той. Управата на парка продължава да твърди, че никой от служителите не е видял Грилс и Хъф да извършват нарушенията. Според Андонов това се е случило извън регламентирания период за заснемане на филма. Това трябвало да се установи с проверка. Според него двамата може да са замърсили езерото, тъй като са плували в него. От “Дискавъри” обаче заявиха преди ден, че всички кадри от епизода са били съгласувани и одобрени от парковата охрана, която е придружавала екипа през цялото време, докато са били в защитената територия. Телевизията също така уточни, че продукцията е външна, а в петък допълни, че епизодът в Рила е заснет от фирмата “Електус” (Electus) и представители на “Дискавъри” не са присъствали на снимките и компанията няма отношение по административните процеси за реализацията на продукцията. Филмът е бил заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в парков участък Боровец на защитената територия, като разрешението е дадено от директора на парка. Снимките е можело да се правят от 8 до 18,30 часа в тези два дни при стриктно спазване на режимите за управление на парка.