Алберт Попов завърши 32-ри при дебюта си в Банско

Попов поздрави феновете си в Банско.

Най-добрият българския скиор Алберт Попов завърши 32-ри при дебютното си участие в старт от Световната купа на родна земя. 21-годишният състезател остана на крачка от класиране за втория манш в гигантския слалом в Банско. Попов, който беше с 57-и стартов номер, преодоля трасето за 1:18.68 мин.

Хенрик Кристоферсен от Норвегия завърши втори с време 1:15.17 мин.

Бронзовият медалист в тази дисциплина от световното първенство за юноши през 2018 г. остана на 0.26 сек. от място във втория манш, за който се класираха 30-те най-добри. “Наистина дадох всичко от себе си за тази публика. Съжалявам, че не успях да зарадвам тези хора. Надявам се, че в бъдеще ще влизам в топ 30 в гигантския слалом”, каза Попов след финала. Това беше шестото му участие в гигантски слалом за Световната купа през този сезон и общо 12-о в кариерата му.

Досега най-доброто му представяне беше при дебюта му в дисциплината – в Зьолден през октомври 2014 г., когато се нареди 34-ти. Носителят на Големия кристален глобус за последните седем години Марсел Хиршер беше най-бърз в първия манш с време 1:14.95 мин. Основният конкурент на австриеца в Световната купа – Хенрик Кристоферсен от Норвегия, завърши втори с време 1:15.17 мин. Алекси Пинтюро даде трети резултат – 1:15.63 мин. Вчера участваше още един българин – Йоан Тодоров. 21-годишният скиор, който в петък направи дебют в Световната купа, се нареди 51-ви сред 55-имата завършили. Той изостана с 5.13 сек. от Хиршер. В състезанието участваха 64-ма скиори. Миналия петък се проведе последната за сезона алпийска комбинация, а предвиденият за събота супергигантски слалом беше отменен.