Кметът Методи Чимев (първият вляво) бе категоричен, че комисията работи.
  • Костадин Костадинов бесен на комисията за борба срещу лоши прояви на деца: Миналата година са арестувани 20 деца за притежание и разпространение на наркотици, какво правят 8-те възпитатели?!

  • 14-годишни се лекуват в “Пирогов” след предозиране с амфетамин, разпространяват дрога в училищата, посочи общинският съветник на сесията на местния парламент в Дупница

 

Дрогата става все по-голям бич за децата и младите хора на Дупница. Проблемът бе посочен на заседанието на местния парламент при приемането на отчета за дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) за 2018 г. Докладната записка провокира гнева на Костадин Костадинов. Общинският съветник от ОДБ остро упрекна комисията за бездействие. Посочи, че при ширещото се в града разпространение на наркотици в отчета е споменато само настаняването във възпитателно училище на едно момиче за кражба.

Костадин Костадинов настоя полицията и общината да работят заедно.

„За миналата година от община Дупница е имало 142 ареста за притежание и разпространение на наркотици, от които около 20 са непълнолетни. Две 12-годишни момичета разпространяват наркотици в училище, което се намира наблизо. 14-годишно момиче разпространява наркотици в друго училище, което е малко по-надолу. Онзи ден 14-годишно дете е транспортирано в „Пирогов” след употреба на наркотик. Друго 14-годишно е транспортирано пак в „Пирогов”, предозирано с амфетамин. И на този фон едно момиче настанено във възпитателно училище. Тази комисия има 8 обществени възпитатели, назначени на граждански договори. 20 малолетни и непълнолетни, за да ги арестуват, е имало причина и доказателства. Какво правят тия 8 възпитатели?! Бесен съм, защото и аз имам деца! Предлагам тези 8 възпитатели да тръгнат след тези арестувани, ще се паднат на двама арестувани по един възпитател. Ако ние гласуваме отчета, ще получат финансиране, ако не – трябва да бъдет уволнени. Според мен трябва да бъдат уволнени! Положението е нетърпимо! Неудържимо!”, заяви Костадинов. Съветникът иронизира инициативите на комисията „Активно лято” и занимания с шевици, записани в отчета като културно-масова дейност, на фона на толкова много арести. Настоя за синхронизиране на работата на общината и полицията и интегриране на видеонаблюдението на общината с полицейското видеонаблюдение. „Някъде връзката се къса! Няма резултати от работата на комисията! В отчета напишете „арестувани за наркотици само 20”, Напишете „поставихме ги под мониторинг на обществените възпитатели!”, посочи съветникът. И допълни: „Или да се вземем в ръце, или не!” Костадин Костадинов обясни още, че би трябвало на дискотеките, в които е установено, че се допускат непълнолетни, да се отнема лицензът. „Много патос имаше, г-н Костадинов. Децата са тема №1 и за мен. Подкрепям те с две ръце, но не принизявайте работата на комисията. През ваканцията можете да дойдете в тази зала и да видите, че е пълна с деца, с които работи комисията”, отговори кметът Методи Чимев. Градоначалникът подчерта, че комисията е създадена не само за да се грижи за проблемните деца, но и да организира свободното време на най-малките жители на общината. „Около 70 000 лв. се похарчиха, за да се наблюдава целият център”, посочи още кметът и уточни, че общината предоставя записите от камерите на полицията. Относно отнемането на лицензи и санкциониране на заведения Чимев обясни, че съществуват строго разписани правила за предприемането на такива мерки. Едно от изискванията е да има протокол, доказващ посещения на непълнолетни и малолетни. „Как да разберем, че има нарушение, за да санкционираме, ако няма протокол?!”, попита Чимев…

Подробности в печатното издание

Please follow and like us:

3 КОМЕНТАРИ

  1. Наистина положението в Дупница с наркозависимостта и наркоразпространението губи всякакъв контрол.Полиция имали в Дупница !!!!!!!!Вече всеки 5 – ти е наркоман.Пази Боже!!!!!!!!!

  2. Чимев е прав за програмата „Активно лято“ на комисията, Костадинов е прав за разпространението на наркотични вещества в Дупница. Мисля, че е крайно време структурите на МВР, да започнат да работят съвместно с местните структури.

Comments are closed.