Захариева: Надявам се през декември Скопие да е пълноправен съюзник в НАТО

Външният министър Екатерина Захариева и колегата й от Северна Македония Никола Димитров Снимка: БГНЕС

“Надявам се през декември Република Северна Македония да е пълноправен съюзник в НАТО”. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след среща с външния министър на страната Никола Димитров, който е на официална визита в София. Захариева изрази и надежда югозападната ни съседка да започне преговори за членство в Европейския съюз през юни.

На 6 и 7 март в Скопие ще се проведе заседание на смесената междудържавна икономическа комисия, която не е заседавала от 10 години, обяви Захариева.

“Трябва да стимулираме бизнеса и гражданите от двете страни да бъдат заедно, да се свързват, да работят и изграждайки приятелство на основата на истината, да направим така, че и най-силната буря да не може да разруши това приятелство”.

Основна тема в разговорите ще бъде свързващата инфраструктура между двете държави, допълни Димитров:

“За още една лента от Крива паланка към границата. Много важен е и железопътният транспорт”.

Това е първата визита на Никола Димитров в България, след като бе прието новото име на страната.

“Ние отворихме нова страница в историята”, заяви Димитров и благодари на България за подкрепата.  В началото на месеца, когато постоянните представители на страните от НАТО ратифицираха протокола за присъединяването на Република Северна Македония към Пакта, той беше категоричен: “Ние излязохме от застоя и започнахме да ходим напред и ще продължим да вървим напред”.

България беше една от първите държави, чийто парламент ратифицира протокола, а вицепремиерът Екатерина Захариева тогава заяви:

“Скорошното членство на Република Северна Македония в Алианса ще ни направи съюзници, способни да участват в решаването на глобални регионални проблеми”.

Никола Димитров ще бъде приет и от държавния глава Румен Радев, който е убеден, че членството в НАТО е ключово за Северна Македония.

 

Източник: bnr.bg