Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс

Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи очаквано вето върху последните промени в Изборния кодекс, като призова БСП да се върне в Народното събрание.

Радев атакува високия праг на преференциите заради “лишаването на гражданите от възможността да гласуват за личности” – промяна, от която и ГЕРБ се отказа само три дни след гласуването й заради масовите критики срещу решението.

Президентът налага вето и върху промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК, които по думите му не са в интерес на законността в изборния процес.

“Неприемливо е актове да остават необжалваеми. Изборното право остава без съдебна защита, затова налагам вето на посочените промени”, каза още Румен Радев.

Той постави под въпрос и прага от 300 избиратели за въвеждане на машинно гласуване, което би лишило по-малките населени места от достъп до този вид избор.

“През изминалата седмица едни и същи депутати защитаваха две противоположни мнения. Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Изгубим ли това право да избираме управниците си, ще изгубим всичко постигнато през последните десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторно разглеждане на Изборния кодекс. Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат ветото”, каза Румен Радев.