С 2,1 млн. лв. заличават течовете и драсканиците от Младежкия дом в Дупница

  • В очакване сме за голям ремонт на Историческия музей в Дупница

  • Ще търсим финансиране за къщата музей на Станке Димитров-Марек

 

Драсканици и графити загрозяват от години Младежкия дом в Дупница, където се намира и сградата на Историческия музей. Самите помещения на музея буквално плачат за ремонт.

Анелия Геренска

Добрата новина дойде преди дни – община Дупница обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изготви финансов анализ на Младежкия дом, който ще бъде изцяло обновен. По думите на кмета Методи Чимев заложената сума в инвестиционната програма за ремонт на Младежкия дом е 2,1 млн. лв.

Вече има проект за реконструкцията и модернизацията на сградата на Младежкия дом, където се намери Историческият музей.

Отвън сградата на Младежкия дом е изрисувана от-до с графити, които посрещат гостите на музея, а вътре има доста течове. Поради тази причина много творци и институции отказват да изложат експонатите си там, тъй като се притесняват да не бъдат повредени от стичащата се вода.
Директорът на Историческия музей Анелия Геренска отговори на въпросите ни за състоянието на сградата. Тя разкри и какво е постигнато през 2018 година и какви са бъдещите плановете на институцията.

Входът на музея е нашарен с графити и не прилича на културна институция.

– Г-жо Геренска, материалната база на Историческия музей в Дупница от доста време се намира в лошо състояние. Предвижда ли се ремонт и докъде са стигнали процедурите?
– Да, за съжаление е така и базата е в лошо състояние. Наистина дупничани от повече от 100 години не могат да се преборят за свой дом на паметта, така го наричам аз. Казвам дупничани, защото това не е дейност само на музейните специалисти. Не знам дали ви е известно, но още през 1911 година има формирано археологическо дружество, което за съжаление не прераства в Исторически музей. Причината е в това, че не се намират средства, за да бъде отремонтирана Джамията като музейна сграда. Когато през 1992 г. се създава в този му вид Общоисторически музей, очакванията на хората са също големи, за да имат дом на паметта. За съжаление почти четвърт век този проблем не може да се разреши. Решението на Общинския съвет, за да се настаним в бившия Младежки дом, спира дотам, че непрекъснато се изискват много средства. Сградата сама по себе си е много атрактивна. Имаме такива мнения от специалисти, както и от музейната колегия и дизайнери. Това би представлявало една модерна музейна сграда, отговаряща на съвременните изисквания.

Течовете в една от залите на музея

Тя е привлекателна като архитектура и има чудесни музейни и експозиционни пространства. Аз и колегите ми твърдим, че би се случила чудесна постоянна музейна експозиция за града ни, но наистина средствата са огромни. Веднъж вече проектът за адаптация на сградата не получи финансиране поради закъснение и редица неуредици през 2011 година. Сега инициативите на общинското ръководство е музеят да бъде включен в проекта „Региони в растеж” за културна инфраструктура и да се финансира отново с европейски средства. За съжаление не цялата сума е покрита от този проект и трябва да се търсят съпътстващи финансови механизми или фонд на фондовете, както ми обясниха. Това са още 600 хиляди лева, които трябва да бъдат отпуснати, за да може да се покрие сумата по проекта за адаптация на сградата и отремонтирането й от покрива до сигнално-охранителната уредба, за да може да отговаря на съвременните изисквания.

– Предполагам, че неведнъж сте се обръщали за съдействие в тази насока към общинското ръководство и други институции…

 

Подробности в печатното издание