Деца от ДГ “Слънце” в Кюстендил реставрираха глинени съдове в музея

Момичетата и момчетата научиха много за работата на археолога.

Деца от Кюстендил реставрираха глинени съдове в работилницата на Регионален исторически музей – Кюстендил. През февруари работилницата беше посветена на Деня на археолога. Темата „Култура на хранене в древността“ цели да насочи вниманието към различните видове съдове, представени в археологическата експозиция от новокаменната (7-о хил. пр. Хр.) до средновековната епоха (12-и век).

“Първите ни посетители бяха децата от ДГ “Слънце”, група “Славейче”. Те посетиха Регионалния исторически музей и се запознаха с професията на реставратора. Сръчните им ръчички се справиха отлично с реставрацията на глинените съдове и накрая всичките изглеждаха като нови”, информира експертът от РИМ- Кюстендил Мирослава Таскова, която разходи малчуганите из залите на културната институция.

Мирослава Таскова разходи децата из залите на музея.

През трите дни момичетата и момчетата, които посетиха музея, се запознаха с употребата на някои от съдовете и с интересните им наименования – амфора, питос, кантарос, скифос, ойнохое и др. За да се докоснат до дейността на археолога, чрез игра те откриха различни предмети и определиха епохата, която пресъздават. Практичните занимания включваха и реставрация с брашнено тесто на глинени съдове, предварително изработени и фрагментирани, и нанасяне на украса с темперни бои, използвайки оригинални декоративни мотиви. По този начин децата получават знания и за спецификата на работа на други музейни специалисти, тясно свързана със съхраняването и опазването на културното наследство – тази на реставраторите.

Образователната дейност се разширява с разработването и представянето на дигитални и печатни учебни помагала, финансирани от Министерството на културата по проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“. Следващата работилница за деца – през месец март ще бъде посветена на темата “Измерване на времето в древността“, каза още експертът от РИМ-Кюстендил Мирослава Таскова.