Играй и спечели: „Моята любима забележителност в Югозападна България”: Борислав Тепавичаров: Параклисът „Св. Петка” в Долна баня бе възстановен след пожар, има нови беседка и пътека

Борислав Тепавичаров от Долна баня е поредният участник в играта ни „Моята любима забележителност в Югозападна България”. Той представи параклиса „Св. Петка”, който по думите му е сред любимите места за разходка на долнобанци. Ето какво разказа той за „Св. Петка”:

„Намиращият се близо до града параклис е любимото място за разходка на жителите на Долна баня. През уикендите и при хубаво време там е пълно с хора. Храмът се намира в местността Градището и е на метри от река Марица. В края на 2017 г. при пожар параклисът е напълно унищожен и започва спешен ремонт.

Преди началото на зимата е поставен нов покрив, за да бъде запазен параклисът, от който след пожара остават само стените. Възстановителните работи продължиха през цялата 2018 г. Изградена е нова беседка и пътека, водеща до храма, и отводнителен канал, по който да се оттича дъждовната вода и тази от църковната чешма. Първият параклис е построен там в далечната 1895 г. в тогавашното село Венетица, което е едно от трите села, образували по-късно Долна баня. През 1666-а е унищожена след турско нашествие заедно със цялото село. Според легенда на мястото преспали монахини от близък манастир. Те носели в себе си подарена им икона на света Петка и когато се събудили на сутринта, бликнал извор, който и до днес си е там.

Преди няколко години до стария параклис бе построен и нов по- голям храм, в който всяка година на първия петък след Великден се прави курбан за здраве на жителите на града.

Първата дарена икона след пожара е от Георги Кръстев – жител на Долна баня, живеещ в САЩ”.