Българските евродепутати не гласуваха за главен прокурор на ЕС

Лаура КьовешиСнимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатката за главен прокурор на ЕС от Румъния Лаура Кьовеши печели вота и в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент.

Кьовеши получи 26 гласа, конкурентът й от Франция Жан-Франсоа Бонер – 22, а германецът Андрес Ритер – 1. Единственият български депутат в залата бе Емил Радев, като заместник-член на комисията. Той има право на глас само ако замества някой от колегите си, какъвто не беше случаят днес. Колегите му Асим Адемов, Сергей Станишев и Филиз Хюсменова бяха заместени от евродепутати от други страни членки. Вчера румънката спечели вота и в комисията по бюджетен контрол. Сега двете комисии ще изпратят писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което ще го уведомят за решението си.

Според депутата Емил Радев няма да се стигне до вот в пленарна зала, а директно ще се преговаря със съвета. Там ситуацията се оказва по-сложна, тъй като при вота миналата седмица той постави на първо място Бонер, а на второ с еднакъв резултат – Кьовеши и Ритер.

„Знаем каква е ситуацията в момента в Румъния. Знаем, че обществото е страшно поляризирано. Знаем, че тя (Кьовеши – б.р.) беше свалена от поста „прокурор на специализираната им прокуратура“, знаем, че там има повдигнато обвинение и наистина това, което е като ситуация в самата румънска държава, се пренесе и тук, за съжаление, в Европейския парламент, което не е добре за самата процедура по избор на европейски главен прокурор, защото наистина тук гледаме да изберем човек, който да оглави тази важна структура и да тръгне за първи път да я структурира и да действа, така че нападките само удрят по имиджа на тази нова структура“, коментира Емил Радев. При вчерашното си изслушване Лаура Кьовеши заяви, че в страната й има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата: „През цялото време в цялата си дейност бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. В работата ни с колегите разследвахме членове на всички партии, а не само на една. Разследвахме и богати хора с влиятелни позиции и това беше, защото бяхме независими. Много е важно да кажа, че независимостта беше гарантирана от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се разследва корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е много важно да има независимост“. Единствено Кьовеши от всички кандидати получи аплодисменти.

Същевременно й бяха отправени доста остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките. Един от тях я попита получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от „Сикрет сървис“ за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.

 

 

Източник: bnr.bg