Община Благоевград се стреми към въвеждане на едносменен режим в училищата

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов изрази надежда, че държавата ще подкрепи усилията на общините за въвеждането на едносменен режим на обучение. Това стана по време на среща за граждански диалог „Европа в нашия дом”. “Местната власт трябва да доизгради съществуващите училищни бази или да изгради нови учебни заведения, за да спази всички изисквания. Това предполага сериозни разходи. Дори за община Благоевград ще е трудно сама да осигури този финансов ресурс, а какво остава за малките общини, в които приходите са по-ниски.

Ние сме дали предложение, но за нас е важно да знаем дали държавата мисли в тази посока – за съвместно и целево финансиране на общините или да създаде фонд за цялостно финансиране на подобни проекти от републиканския бюджет”, заяви д-р Атанас Камбитов по време на срещата диалог под надслов „Европа в нашия дом”, която се състоя в зала „22 септември” в Благоевград.

„Предимствата на едносменния режим са безспорни. В някои населени места има освободени сгради, но има и десетки градове с недостиг на сграден фонд. Надявам се, че ще се осигурят целеви средства за тази инициатива – за доизграждане на съществуващи постройки и за изграждане на нови”, коментира министър Вълчев. Той благодари на кмета Камбитов за добрата комуникация и взаимодействие, което води до добри резултати в образователната система в община Благоевград.

За нас гражданският диалог в различни населени места е ефективна форма да направим връзката между европейските политики с регионалните и местните политики, подчерта образователният министър.

Дискусията събра министърa на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, евродепутата Асим Адемов, народния представител Даниела Савеклиева, областния управител Бисер Михайлов, директора на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, ректора на ЮЗУ професор Борислав Юруков, депутати, кметове от цялата област, директори на училища и детски градини, учители и граждани.