Мащабно проучване доказва, че ваксината срещу морбили не причинява аутизъм

Ново голямо проучване не открива доказателства, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола увеличава риска от аутизъм. Проучването, публикувано в научното списание, обхваща родени в Дания деца и е едно от най-големите проучвания на този вид ваксина. “Проучването категорично подкрепя тезата, че имунизацията с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не увеличава риска от аутизъм”, пишат авторите на изследването. “Вярваме, че нашите резултати са убедителни и предоставят надеждни данни”, посочват те.
Един от авторите на проучването, епидемиологът Андерс Хвиид, допълва, че “ваксината не причинява аутизъм“
В проучването изследователите са анализирали данни за всички деца, родени в Дания между 1999 и 2010 година от майки датчанки. От общо 657 461 деца, включени в изследването, 6517 са били диагностицирани с аутизъм през следващото десетилетие. Но като цяло не се наблюдава повишен риск от нарушения в развитието сред ваксинираните спрямо неваксинираните, са установили изследователите.

Те също така не откриват повишен риск сред подгрупите деца, които биха могли да са предразположени към този вид разстройство, например тези, които имат брат или сестра с аутизъм
Учените посочват, че изследването е продължение на подобно голямо проучване, проведено през 2002 година, което е публикувано в New England Journal of Medicine и обхваща 537 000 датски деца. “Схващането, че ваксината причинява аутизъм, все още витае в общественото пространство, въпреки нашите и други сериозни проучвания. Родителите все още се сблъскват с тези твърдения в социалните медии, от политици, от известни личности“, коментира Хвиид.

“Сметнахме, че е време да преразгледаме наличието на такава връзка сред по-голяма група деца и да направим по-голямо проследяване, което позволява по-детайлен анализ на различни твърдения като това, че ваксината причинява аутизъм при податливи деца“, обяснява авторът на проучването. Други изследователи също са съгласни, че проучването предоставя нови мощни доказателства в подкрепа на безопасността на ваксината.
В редакционната статия, придружаваща проучването, д-р Саад Омер и д-р Инчи Йълдъръм от университета „Емори” (Emory University) пишат, че подобни изследвания могат да помогнат на лекарите да отхвърлят неоснователните твърдения и страхове. “Лекарите трябва да правят това, което правят най-добре. Те трябва да следват новите доказателства и да ги използват в комуникацията си с пациентите и като защитници на общественото здраве“, казва Омер.
Авторът на проучването Андерс Хвиид се надява, че констатациите в новия труд ще успокоят родителите. “Родителите не трябва да избягват да ваксинират децата си заради страх от аутизъм”, казва той.
Проучването е спонсорирано от датското министерство на здравеопазването и фондацията “Ново Нордиск”, свързана с фармацевтичната компания, в чието портфолио преобладават инсулини, хормонозаместващи терапии и лекарства за хемофилия.

 

 

 

Източник: mediapool.bg