Национален парк „Рила” стартира втора фаза от мащабния проект за 12 млн. лв.

Стефан Кирилов
  • През следващите 4 г. парковата дирекция ще се опита да възстанови увредени местообитания, да предпази застрашени видове от бракониерски лов и горски пожари

 

Дирекцията на Национален парк “Рила” започва изпълнение на втората фаза на мащабен проект за устойчиво управление на Национален парк “Рила”. Това съобщи за БТА ръководителят на мащабния проект д-р Стефан Кирилов. Общата стойност на проекта е близо 12 милиона лева, финансиран чрез Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, уточни той. От тях около 10,2 млн. лева е европейското финансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Близо 1 800 000 лв. е стойността на националното съфинансиране от държавния бюджет на Република България.
Проектът вече беше представен пред кметове на общини и ръководители на различни институции. Чрез реализирането му ще се допринесе за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания от екомрежата “Натура 2000”. През следващите четири години парковата дирекция ще се опита да възстанови увредени местообитания, както и да предпази застрашени от бракониерски лов и горски пожари видове.

За бърза и навременна реакция при борбата с горските пожари в труднодостъпните терени в националния парк са необходими съвременни средства за допълване на използваните средства и способи, посочи Стефан Кирилов. За целта ще се достави оборудване, което ще спомогне за бърза и максимално ефективна реакция при пожари на територии над 1700 м и в силно пресечени терени. Ще се ограничи също движението на посетителите през увредени участъци от включени в проекта природни местообитания. Планувана за реализиране е и система за регистриране на изстрели.
Друга важна задача е да се предприемат мерки за опазване, поддържане и възстановяване на природното местообитание на гори от бяла и черна мура в участъка от туристическа пътека хижа “Скакавица” – хижа “Ловна”, която преминава през територията на резерват “Скакавица”, посочи Стефан Кирилов.
Ще бъде проследено също движението на дивите кози в парка и предпочитаните от тях местообитания за паша, която ще се ограничи за домашни животни. За целта ще бъдат поставени нашийници за многократна употреба на отделни екземпляри, ще се инсталират и фотокапани.
Дирекцията на парка ще предприеме и рехабилитационни мерки за възстановяване на ерозирали или увредени природни местообитания. Целта е да се създадат благоприятни условия за развитие на различни животински видове като балканска дива коза, голям нощник, широкоух прилеп, алпийска розалия, голям буков сечко, поточен рак в района на парковите участъци Белица и Якоруда.
Проектът предвижда също дейности за преодоляване на различни негативни въздействия, застрашаващи състоянието на сладководните екосистеми в езерата в района. Ще бъде подобрено природозащитното състояние и в някои от Седемте рилски езера и Мусаленските езера, допълни Кирилов. Предвидени са също мерки за по-ефективна борба с бракониерството. За съблюдаване на правилното и навременно изпълнение на дейностите е сформиран и екип за управление на проекта.