Собственикът на мъртвите коне в Осоговската планина да бъде глобен, предлагат от прокуратурата

Районна прокуратура – Кюстендил е внесла постановление в съда по случая с открити мъртви коне в Осоговската планина. Това каза за „Фокус” прокурор Галина Димитрова, говорител на Районна прокуратура – Кюстендил. Обвинението е по член 325 б, ал. 2 т. 1 от Наказателния кодекс. Този член третира извършване на престъпление от лице, което осъществява дейност или професия, свързани с отглеждането на животни – причинена смърт на гръбначни животни.

Районната прокуратура е направила предложение обвиненото лице да бъде освободено от наказателна отговорност, спрямо него да се наложи административно наказание. Припомняме, през март 2018 година беше подаден сигнал за коне в Осоговската планина, които са оставени през зимния сезон на временно пасище, като някои от тях бяха загинали. По случая беше образувано досъдебно производство.

Собственик на конете е Петър Пищалов. Той е стартирал фермерството си с 10 коня през 2013 г., които гледал в кюстендилското с. Буново. През 2014 г. регистрирал 99 овце, 20 коня, 6 кози и 3 говеда. За настоящия фермерски сезон, според справките, той гледа 287 овце и 77 коня, които явно е пуснал в Осоговския балкан.