Иззеха 619 000 къса нелегални цигари на ГКПП “Кулата”

Mитничари са иззели 619 000 къса нелегални цигари без бандерол в района на ГКПП “Кулата”. Стоката е открита при две проверки, съобщиха от Агенция “Митници”. По случаите са образувани досъдебни производства по описа на ГДМРР под надзора на Районна прокуратура – Петрич, които вече са приключени.
На ГКПП “Кулата” е извършена проверка на два автобуса, пътуващи по редовни линии от Гърция за България. В багажа на пътник, пътуващ в първия автобус, са открити 3990 кутии (79 800 къса) цигари без бандерол.
При втора проверка в багажа на друг пътник от втория автобус са открити 2000 кутии (40 000 къса) цигари без бандерол. Общото количество на откритите в автобусите цигари без бандерол е 5990 кутии – 119 800 къса. В качеството на обвиняеми по делото са били привлечени четири лица – извършители и помагачи.
След постигнато между защитата им и Районна прокуратура – Петрич споразумение на подсъдимите са били наложени наказания. Трима от тях са с по една година “лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в различни размери – от седемстотин лева до хиляда лева. Четвъртият подсъдим е с наложено ефективно наказание от пет месеца “лишаване от свобода“ и глоба в размер на хиляда лева.
Седмица по-рано митническите служители откриват 499 200 къса (24 960 кутии) цигари без български акцизен бандерол при проверка на автовоз в района на ГКПП “Кулата”. Митничарите спират за проверка по спазване на акцизното законодателство автовоз, влизащ в страната от Гърция и превозващ десет употребявани автомобила.
При проверка на автомобилите в девет от тях са открити общо 24 960 кутии нелегални цигари от различни марки. Подсъдимият по делото се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е споразумял с Районна прокуратура – Петрич. С определението на съда му е наложено наказание от три години “лишаване от свобода” с петгодишен изпитателен срок.