Земеделски земи в Мламолово са дадени под аренда без знанието на собствениците, прокуратурата изправи пред съда кмета Георги Александров за документно престъпление: Потърпевшите Радка Христова, Йордан Петров, Жана Петрова и Пламен Йонев: Измамени сме, подписали са ни и са ни взели имотите

Радка Христова, Пламен Йонов и Йордан Петров (на преден план от дясно наляво) в залата
  • Христова: Това е схема за получаване на субсидии, оня ден имотите са горели, палежът е умишлен

  • Петрова: Хората в селото се страхуват, защо Александров още е кмет

 

Земеделски земи в Мламолово са били дадени под аренда без знанието на собствениците на имотите, за да може арендаторът да получава субсидии. Това разкриха ощетени, които вчера присъстваха като свидетели по дело в Районния съд в Дупница, което Районната прокуратура води срещу кмета на Мламолово Георги Александров за документно престъпление.

Йордан Петров и Жана Петрова
Радка Христова

От името на 16 наследници на имоти в бобовдолското село на 14 юни 2016 г. е сключен договор за аренда за 15 години със столичната фирма „Фарм Био консулт” ООД с управител Лазарина Чакърова, като пълномощник на собствениците на терените се явява Чавдар Йорданов. Йорданов заверява договора при дупнишкия нотариус  Деница Гърнева с пълномощно от името на притежателите на земите с №94/ 08.02.2016 г., заверено от кмета. Вчера Георги Александров бе изправен пред съда. Част от свидетелите искаха да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Срещу това възрази защитникът на Георги Александров адв. Александър Райнов.

Георги Александров (първият вдясно) на влизане в залата

С аргумента, че документното престъпление е безрезултатно и хората, които са били подписани, не са пострадали. Съдия Мая Гиздова отказа да конституира като частни обвинители Радка Христова, която е подала жалба в прокуратурата за измамата, Йордан Петров, Пламен Йонев и още няколко души. Те имат право да обжалват определението в 7-дневен срок пред Кюстендилския окръжен съд. Следващото дело, по което Александров е подсъдим, пък бе насрочено за 23 април. Пред представители на медии Георги Александров отказа да коментира. Представляващата държавното обвинение прокурор Славка Димитрова също отказа коментар.

Съдия Мая Гиздова, на преден план от ляво надясно прокурор Славка Димитрова и Георги Александров
Част от потърпевшите

Стартиращата съдебна битка нажежи атмосферата в Мламолово, където на 1 март пламна и пожар, засегнал въпросните земи, за който местните считат, че е умишлен.

За случилото се с имотите им разказаха пенсионерите Йордан Петров и Пламен Йонев и бившата начална учителка в училище „Н. Й. Вапцаров” в Бобов дол Радка Христова, която се оплака, че й е прилошало от притеснение и се разплака пред „Вяра”. И тримата, както и племенницата на Йордан Петров – столичната финансистка Жана Петрова, бяха категорични, че са нагло измамени.

Факсимиле от договора за аренда

„Ние сме четирима наследници на около 2 дка имот в м. Черешарника, който в момента се продава. А има и имоти на други места. Аз не знаех нищо, не бях в течение за този договор. Преди Нова година разбрах. Извикаха ме в полицията в Бобов дол и от там разбрах, от следовател ли, какъв е служителят, не знам. Питаха ме: „Имате ли наследствен имот?” Казах, че имам. Зададоха ми и въпрос: „Подписвал ли си пълномощно на някой си Чавдар?” Казах, че не съм подписвал нищо. Показаха ми подписите. Викам: „Не е моят подпис”. Там има засадени череши и сини сливи. Излиза, че аз съм дал пълномощно…

 

Още подробности в печатното издание